RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

10 година постојања и рада РРА Златибор!

Годину на измаку обележила је десетогодишњица успостављања и функционисања регионалне развојне институције Златиборске области -  РРА Златибор. Далеке 2002. основани смо као Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва, од стране Владе Републике Србије, Општине Ужице, Општег удружења предузетника Ужице, Војвођанске банке а.д. Нови Сад, Јубанке а.д. Београд  и Г 17 Института из Београд, кроз пројекат Европске уније.

Мали тим, стациониран у Ужицу, започео је дугогодишњи пут развоја, како сопственог тако и саме територије и својих партнера.

Првих година свога постојања били смо предузетништву на услузи, пружајући непосредну подршку малим и средњим предузећима и предузетницима Златиборског округа. Подстицали смо њихов развој, на тај начин, доприносећи расту друштвеног производа и отварању нових радних места. Консултантске услуге, обуке и тренинзи, као и пословне информације, представљали су  основни сет наших услуга у том периоду.

Кроз тесну сарадњу са партнерима и донаторску подршку Европске уније, 2007. године реализовали смо пројекат Успостављање три локална центра за подршку МСП у Златиборском округу у општинама Косјерић, Прибој и Пријепоље, на тај начин се институционално позиционирајући у Регији, ширећи опсег свога деловања и чинећи наше услуге доступнијим и привредним субјектима ван Ужица. Како овај, тако и мноштво других пројеката које смо успешно реализовали са различитим донаторима, у том периоду, припремали су нас и јачали за веће изазове који су долазили. Један од њих, била је потреба за јачим регионалним увезивањем и заступањем на националном и међународном нивоу. Актуелни трендови у Европи и окружењу су нам давали за право да размишљамо корак испред других. Време ће показати да смо били у праву...

Након 6 година рада, 2008. трансформишемо се у Регионалну развојну агенцију, прикључујући својим оснивачима и других 8 општина Златиборског округа: Ариље, Бајину Башту, Косјерић, Нову Варош, Пожегу, Прибој, Пријепоље и Чајетину. Реч је о консензусу постигнутом међу учесницима конференције одржане на Златибору, крајем 2007. под називом Регионални развој Златиборског округа кроз партнерске односе. Тада су се општине са територије јасно изјасниле о намери оснивања заједничке агенције која би заступала интерес Златиборског округа и сложиле да се то постигне трансформацијом нашег Регионалног центра. Од тог тренутка, дијапазон услуга, као и обим и врста активности, које ова институција реализује, за и са својим оснивачима, значајно се шире и до данашњег дана умножавају, на обострано задовољство. Пројекти у којима учествујемо   подижу наше и капацитете наших оснивача, а резултати остварени кроз заједнички рад, потврда су  оправданости приступа да само партнерски можемо допринети свеобухватном развоју територије. Радећи у сегментима економског, друштвеног и развоја животне средине, запажене резултате смо остварили на пољу унапређења и развоја туризма, прерађивачке индустрије, пољопривреде и предузетништва, док се активности у сфери животне средине, константно прожимају кроз деловање Агенције и заузимају важно место у њеном раду.

Чином акредитације, десетогодишњи рад Агенције је добио додатну потврду и признање.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу бесповратних средстава у оквиру ПРОГРАМА ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ

Програм подршке малим предузећима за набавку опреме у 2019. години (у даљем тексту: Програм) спроводи Министарство привреде (у даљем тексту: Министарство) у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (у даљем тексту: Развојна агенција) и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама:


1.      БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд
2.      PROCREDIT БАНКА А.Д. Београд

3.      ERSTE BANK А.Д. Нови Сад

4.      EUROBANK АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, Београд

5.      CRÉDIT AGRICOLE БАНКА СРБИЈА, А.Д. Нови Сад
6.      ХАЛКБАНК, Београд
1.      RAIFFEISEN LEASING ДОО Београд

2.      UNICREDIT LEASING ДОО Београд

Укупно расположива средства за реализацију Програма износе 1.000.000.000,00 динара. Општи циљ Програма јесте јачање конкурентности привредних субјеката, унапређење њиховог пословања и интернационализације, као и креирање нових радних места кроз инвестиције у опрему.

 

Избор из вести

Представљање RеТex пројекта на Форуму градова и регија у Пољској

Од 4. до 6. јуна у граду Рзесзов (Пољска) одржан је Форум градова и регија – међународна конференција коју је организовало Министарство за инвестиције и развој Републике Пољске.

Главне теме Форума биле су прекогранична и територијална сарадња и улога локалних самоуправа у подстицању регионалног и локалног развоја. Део сесије у оквиру Форума организован је у сарадњи са мрежом НАЛАС – Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе.
 

Тренутна посета

Имамо 219 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Регионални развој 10 година постојања и рада РРА Златибор!