RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

10 година постојања и рада РРА Златибор!

Годину на измаку обележила је десетогодишњица успостављања и функционисања регионалне развојне институције Златиборске области -  РРА Златибор. Далеке 2002. основани смо као Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва, од стране Владе Републике Србије, Општине Ужице, Општег удружења предузетника Ужице, Војвођанске банке а.д. Нови Сад, Јубанке а.д. Београд  и Г 17 Института из Београд, кроз пројекат Европске уније.

Мали тим, стациониран у Ужицу, започео је дугогодишњи пут развоја, како сопственог тако и саме територије и својих партнера.

Првих година свога постојања били смо предузетништву на услузи, пружајући непосредну подршку малим и средњим предузећима и предузетницима Златиборског округа. Подстицали смо њихов развој, на тај начин, доприносећи расту друштвеног производа и отварању нових радних места. Консултантске услуге, обуке и тренинзи, као и пословне информације, представљали су  основни сет наших услуга у том периоду.

Кроз тесну сарадњу са партнерима и донаторску подршку Европске уније, 2007. године реализовали смо пројекат Успостављање три локална центра за подршку МСП у Златиборском округу у општинама Косјерић, Прибој и Пријепоље, на тај начин се институционално позиционирајући у Регији, ширећи опсег свога деловања и чинећи наше услуге доступнијим и привредним субјектима ван Ужица. Како овај, тако и мноштво других пројеката које смо успешно реализовали са различитим донаторима, у том периоду, припремали су нас и јачали за веће изазове који су долазили. Један од њих, била је потреба за јачим регионалним увезивањем и заступањем на националном и међународном нивоу. Актуелни трендови у Европи и окружењу су нам давали за право да размишљамо корак испред других. Време ће показати да смо били у праву...

Након 6 година рада, 2008. трансформишемо се у Регионалну развојну агенцију, прикључујући својим оснивачима и других 8 општина Златиборског округа: Ариље, Бајину Башту, Косјерић, Нову Варош, Пожегу, Прибој, Пријепоље и Чајетину. Реч је о консензусу постигнутом међу учесницима конференције одржане на Златибору, крајем 2007. под називом Регионални развој Златиборског округа кроз партнерске односе. Тада су се општине са територије јасно изјасниле о намери оснивања заједничке агенције која би заступала интерес Златиборског округа и сложиле да се то постигне трансформацијом нашег Регионалног центра. Од тог тренутка, дијапазон услуга, као и обим и врста активности, које ова институција реализује, за и са својим оснивачима, значајно се шире и до данашњег дана умножавају, на обострано задовољство. Пројекти у којима учествујемо   подижу наше и капацитете наших оснивача, а резултати остварени кроз заједнички рад, потврда су  оправданости приступа да само партнерски можемо допринети свеобухватном развоју територије. Радећи у сегментима економског, друштвеног и развоја животне средине, запажене резултате смо остварили на пољу унапређења и развоја туризма, прерађивачке индустрије, пољопривреде и предузетништва, док се активности у сфери животне средине, константно прожимају кроз деловање Агенције и заузимају важно место у њеном раду.

Чином акредитације, десетогодишњи рад Агенције је добио додатну потврду и признање.

 

Избор из конкурса

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у Програму за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз спровођење Програмa за унапређење сарадње и подизање капацитета на регионалном и локалном нивоу (у даљем тексту: Програм) има за циљ унапређење економског и регионалног развоја кроз јачање међуинституционалне сарадње и капацитета АРРА и ЈЛС. Подршка се реализује као суфинансирање дела оправданих трошкова пројеката, а који су усмерени на:

1.  промоцију значаја регионалног развоја и субјеката регионалног развоја, као и важности придруживања ЕУ, познавање расположивих фондова и  приоритетних пројеката за финансирање;
2.  умрежавање партнера на билатералном, мултилатералном, регионалном и локалном нивоу кроз унапређивање и јачање међуинституционалне сарадње;
3.  унапређење капацитета субјеката регионалног развоја у областима: управљање развојним пројектима, привлачење директних инвестиција и промоција извоза; приступ и повлачење средстава из различитих извора финансирања (ЕУ и други фондови);
4.  подршку за подстицање равномернијег регионалног развоја кроз реализацију међуинституционалних активности и креирање механизама подршке ММСП и предузетницима (кроз прикупљање података о потребама привреде, обраду и анализу података), односно стимулисање пословног удруживања у кластере и индустријске кластере у приоритетним секторима: индустрија машина и опреме, прехрамбена индустрија, дрвна и индустрија намештаја и индустрија гуме и пластике.
 

Избор из вести

Дигитализација националне баштине Републике Србије

Министарство за европске интеграције покренуло је 2018. године пројекат дигитализације националне културне баштине како би указало на важност обнове споменика културе у Републици Србији као и на значај коришћења средстава из ЕУ фондова у области културе и стваралаштва.

 

 

Тренутна посета

Имамо 187 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Регионални развој 10 година постојања и рада РРА Златибор!