RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Конференција „Дан Пословне зоне Коловрат“ у Пријепољу

У пријепољском Дому културе, 24. децембра, одржана је Конференција „Дан Пословне зоне Коловрат у Пријепољу“.  Догађај је део пројекта Пословна зона Коловрат који реализује општина Пријепоље у партнерству са РРА Златибор и ЈКП Лим, у оквиру РДЕПР2 програма, финансираног средствима Делегације ЕУ у Србији. Укупна вредост пројекта износи 643.221 €, при чему је вредност донације 465.583 €, док је остатак од 177.683 € обезбедила општина Пријепоље у сарадњи са Дирекцијом за воде Републике Србије.

На конференцији су представљени резултати Пројекта који има за циљ да допринесе стварању могућности за запошљавање у под-региону Полимља кроз испуњење инфраструктурних предуслова за развој и унапређење пословања и промоцију локација које се налазе у Зони.

Менаџер пројекта, Драгиша Ракоњац, је истакао да је у оквиру пројекта урађена примарна водоводна мрежа у дужини од 1.900 метара и секундарна мрежа дужине 2.700 метара како би се створили инфраструктурни предуслови за унапређење пословања у Зони. Поред тога наглашено је да је у оквиру Зоне, кроз јавне позиве, инвеститорима већ издато 7 локација на којима је уговорено отварање 135 нових радних места од планираних 150.  Пројекат је имао и индиректан утицај на побољшање водоснабдевања насељених места Жупа и Ивање, као и на оснивање Клуба привредника „Пословна зона Коловрат“  који треба да допринесе даљем економском развоју зоне и Општине у целини.

Испред Клуба привредника, присутнима се обратио  Улвија Мушовић, похваливши резултате пројекта, дајући кратак пресек стања привреде у Општини. Према његовом мишљењу Пријепоље има великих проблема са незапосленошћу, малим бројем људи који раде у привреди, недостатком директних страних инвестиција и јаку потребу за стварањем бољих услова за развој пословања постојећих субјеката и потенцијалних инвеститора, при чему Општина треба да преузме значајнију улогу у тим процесима. Предузећа Emilo Stecher и Trendteks, чије су целокупне производње окренуте извозу, Mушовић је истакао као добре примере локалне привреде.

Есад Хоџић, члан Општинског већа говорио је узајманој повезаности локалног и привредног развоја при чему је нагласио да ће у наредној години један од приоритетних циљева бити повећање запошљавања.  Општина Пријепоље за 2013. годину планира 30 милиона РСД за реализацију локалног акционог плана за запошљавање у сарадњи са НСЗ, затим 25 милиона РСД за развој привреде кроз решавања питања приватизације. Поред тога планирају се улагања и у инфраструктуру, енергетску ефикасност и развој пољопривреде.

Директор РРА Златибор Славко Лукић истакао је да је кључ развоја у партнерствима на локалном и регионалном нивоу и да је циљ сваке локалне самоуправе не само да расподели постојећи буџет већ да пронађе додатне изворе финансирања кроз различите донаторске програме при чему је улога Агенције да у тим активностима пружи подршку свим заинтересованим странама.

Пројекат Пословна зона Коловрат завршава се почетком априла месеца када ће бити организована завршна конференција и сумирани сви резултати.

Избор из конкурса

Јавни позив - Програм подршкe интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству

Развојна агенција Србије (у даљем тексту: РАС) кроз Програм подршке интернационализацији МСП кроз индивидуално учешће на међународним сајмовима у иностранству, обезбеђује институционалну подршку малим и средњим предузећима, која су извозно оријентисана и која желе да повећају обим своје спољнотрговинске размене.
 

Избор из вести

Где набавити енергент на бази дрвне биомасе у Региону?

У претходном периоду Радна група за биомасу Златиборске области, уз подршку ГИЗ ДКТИ програма, реализовала је теренско истраживање и својеврсни попис свих произвођача, дистрибутера и трговаца енергентима на бази дрвне биомасе (цепано дрво, пелет, брикет, сечка, ћумур) који су регистровани и послују на територији 9 општина Златиборске области: Ариља, Бајине Баште, Чајетине, Косјерића, Нове Вароши, Пожеге, Прибоја, Пријепоља и Ужица. Након прикупљања свих података, ова база је урађена у форми картографског приказа и доступна је на интернет страници РРА Златибор.

 

Тренутна посета

Имамо 226 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Регионални развој Конференција „Дан Пословне зоне Коловрат“ у Пријепољу