RRA Zlatiborske oblasti

RRA Header

Јавни позив за доделу бесповратних средстава по Програму подршке развоју иновативних кластера у 2015. години

У оквиру Програма подршке развоју иновативних кластера у 2015. години, Национална агенција за регионални развој расписује ЈАВНИ ПОЗИВ за доделу бесповратних средстава

Програм спроводи Национална агенција за регионални развој (у даљем тексту: Национална агенција) у сарадњи са акредитованим регионалним развојним агенцијама.

Рок за пријаву: четвртак, 27. август 2015.

Кластери су правна лица, географске концентрације међусобно повезаних предузећа, специјализованих добављача, пружаоца услуга, предузећа у повезаним секторима и повезаних институција у подручјима у којима међусобно конкуришу, али и сарађују.

Циљеви  Програма

Општи циљ Програма јесте повећање продуктивности и конкурентности домаћих предузећа и предузетника повезивањем у кластере, као и јачање сарадње микро, малих и средњих предузећа и предузетника са научно-истраживачким организацијама.

Право на коришћење бесповратних средстава имају иновативни кластери,  односно правнa лица која управљају овим кластерима и која су одговорна за управљање пословним простором, објектима и активностима иновативних кластера у погледу њиховог коришћења и приступа, а који испуњавају следеће услове:

да су уписани у Регистар удружења у складу са важећим Законом;
да имају најмање 12 активних чланова (најмање девет привредних друштава и предузетника и три институције за подршку: носиоце иновационе делатности према Закону о иновационој делатности, образовне или друге институције);
да имају за чланове минимум 60% микро, малих и средњих предузећа и предузетника и бар једну научно-истраживачку организацију;
да нису у стечајном поступку или поступку ликвидације;
да имају измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
да им за исте активности нису одобрена подстицајна средства која потичу из буџета Републике Србије, буџета аутономне покрајине и буџета локалне самоуправе за 2015. годину;
да су предузећа, чланови кластера, учесници на пројекту, регистрована на територији Републике Србије и да су у већинском домаћем приватном власништву;
да су поднели захтев са потребном документацијом у складу са наменом средстава;
да предузећа, чланови кластера, учесници на пројекту, нису у тешкоћама према дефиницији привредног субјекта у тешкоћама.

Пројектне активности које су предмет финансирања могу бити:

Трошкови израде и/или реализације заједничких иновативних пројеката који се односе на развој нових или побољшање постојећих производа, процеса или услуга;
Трошкови израде и испитивање прототипа и новог дизајна производа и амбалаже, увођење и тестирање новог процеса производње;
Сајмске активности кластер организације.

Кластери могу, у оквиру једног захтева, конкурисати само са једним пројектом који је у складу са визијом и стратегијом рада кластера коју су усвојиле све чланице, као и са оперативним планом за текућу годину. У реализацији пројекта мора да учествује минимум шест чланова кластера.

Средства расположива у оквиру Програма додељују се иновативним кластерима и намењена су за учешће у финансирању до 50% оправданих трошкова пројекта, без пореза на додату вредност. Преостали износ средстава кластери су обавезни да финансирају из сопствених извора, из средстава која не потичу из буџета Републике Србије, буџета аутономне покрајине, буџета локалне самоуправе или донаторских организација.

Средствима из Програма ће се суфинансирати све пројектне активности које су започете након 01.01.2015. године.

Крајњи рок за подношење захтева је 27.08.2015. године.

Програм, упутство, правила за оцењивање, пријавa и други пратећи обрасци доступни су на електронским странама Националне агенције, на адреси www.narr.gov.rs и у штампаном облику у aкредитованим регионалним развојним агенцијама.

За детаљније информације можете се обратити Националној агенцији за регионални развој на бројеве телефона: 011/2060-843; 011/2060-855; 011/2060-856; 011/2060-864 и 011/2060-829.

Документацију можете преузети на страници Националне агенције за регионални развој.

Избор из конкурса

JАВНИ ПОЗИВ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГ

JАВНИ ПОЗИВ

ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГ

Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга објављује се у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА).

Услуга менторинга је намењена микро, малим и средњим привредним друштвима и предузетницима и задругама, а у циљу пружања подршке несметаном развоју и смањења броја неуспешних привредних субјеката и задруга, кроз пружање свеобухватне и благовремене подршке корисницима.
 

Избор из вести

БЕСПЛАТНА УСЛУГА МЕНТОРИНГА ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА ПРИВРЕДНИКЕ

БЕОГРАД, 21. мај 2020. године: Развојна агенција Србије (РАС) је расписала Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга, који се објављује у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА).

Јавни позив је отворен до 3. јула 2020, укупан буџет износи 6.000.000,00 динара, а крајњих рок завршетка пројекта је 31. децембар 2020.

Циљ пројекта јесте да се привредним субјектима пружи сва могућа подршка за развој и даљи напредак, и да се смањи број привредних субјеката и задруга које неуспешно послују у Србији. 
 

Тренутна посета

Имамо 476 гостију на мрежи

Придружите нам се на

РРА Youtube канал
РРА Facebook профил
РРА Twitter
РРА LinkedIn профил
Сада сте овде Завршени конкурси Јавни позив за доделу бесповратних средстава по Програму подршке развоју иновативних кластера у 2015. години