Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Спроведен 1. мониторинг примарне селекције у ужичким школама

У склопу пројектних активности реализоване су мониторинг посете у свих 14 ужичких школа у којима се реализује процес примарне селекције отпада. Мониторинг је спроведен у интервалу од 25. новембра до 13. децембра, којом приликом је разговарано са школским руководствима, запосленим радницима, водитељима еколошких секција и ђацима, а све у циљу добијања релевантних информација са терена, како би се процес примарне селекције отпада још више унапредио.

И овом приликом је потврђен ранији став свих учесника пројекта, да нема ниједног разлога да се његова реализације не настави и у будућности, након његовог формалног завршетка у априлу 2014. У прилог овој чињеници говоре и респектабилне количине прикупљених секундарних сировина, којих је до сада скупљено преко 10 тона. Када се томе додају и разноврсне едукативно-образовне активности које су реализоване у школама, у циљу едукације ученика и школских упосленика, онда је сасвим јасно да је пројекат, уствари одговор на потребу друштва да се дефинишу нове јавне политике када је управљање отпадом у питању.  Свакако да је примарна селекција први корак на том путу.

Детаљан извештај са мониторинг посета можете погледати овде. monitoring_izvestaj

Мониторинг у школама се реализује у оквиру пројекта „Увођење система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ који партнерски спроводе Регионални центар за управљање отпадом Дубоко и Регионална развојна агенције Златибор из Ужица, а ЈКП Комуналац и Центар за екологију и енергију из Тузле. Пројекат се реализује средствима ЕУ у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.