Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Презентација 3 студије случаја из Златиборске области

У оквиру тродневне конференције ДАНИ ИНОВАЦИЈА коју је РРА Златибор организовала у оквиру пројекта SMARTINNO, презентоване су студије случаја конверзије фосилних горива дрвном биомасом, које су урађене кроз BioEn пројекат. Исте су урађене за објекте хотела „Мона“ и „Златиборска ноћ“, као и за топлану у селу Костојевићи у општини Бајина Башта, са намером приказа техничко-економских параметара који су релевантни приликом разматрања могућности замене постојећих постројења на фосилна горива са постројењима на дрвну биомасу (сечку и пелет).

Презентације су реализоване другог дана конференције – „Енергија као бизнис“ који је био посвећен разматрању иновативних приступа у сектору производње и потрошње енергије, што је била идеална прилика да се присутни упознају и са активностима BioEn пројекта, са посебним освртом на могућности које нуди дрвна биомаса. Презентацију је реализовао Слободан Јеротић, екстерни експерт ангажован у оквиру пројекта, који је предметне студије и израдио.

Био је ово још један у низу јавних скупова на коме смо, у директној комуникацији са заинтересованим учесницима, разменили непобитне чињенице које говоре у прилог одлуци да се дрвна биомас у већој мери користи у енергетске сврхе. Када се томе додају, како императив здравије животне средине тако и потреба за повећањем конкурентности локалне привреде, онда је недвосмислено јасно да је дрвна биомаса као енергент развојна стратегија Златиборске области, на којој ћемо у будуће радити.

Прилог ТВ Лав можете погледати овде.