Пети радни састанак у оквиру имплементације пројекта СЛЕДЕЋА ДЕСТИНАЦИЈА БАЛКАН – LANDS, одржан је 19. и 20. априла у Београду, у Високој туристичкој школи.
У уводном делу органоизована је конференција за медије, а гости из БиХ и других партнерских институција имали су прилику да се упознају са примерима добре праксе у области руралног туризма из Србије, кроз представљање етно села Бабина Река из Лазаревца, Зорнића куће из Барајева, Виле Албедо из Шапца, етно села Топаловић из Шапца и Перковог салаша из Ирига. На скупу су говорили представници Министарства туризма и Туристичке организације Србије, који су нагласили значај овог вида туризма с обзиром на изразито рурални карактер наше земље и потенцијале који још увек нису довољно валоризовани и искоришћени. У том контексту, најављене су значајне мере подршке развоју руралног туризма и интензивирање промотивних активности.
У радном делу састанка представљени су резултати свеобухватног истраживања које је спроведено у Србији и Босни и Херцеговини. Циљ истраживања био је да се кроз испитивање свих актера у ланцу вредности агротуризма утврде могућности за развој овог вида туризма, дефинишу кључни проблеми и креирају препоруке које ће послужити да се у складу са планираним активностима пројекта, креирају курсеви за пружаоце услуга у агротуризму. Истраживањем је обухваћено 140 субјеката у обе земље, међу којим је је највише пружалаца услуга, што је свакако утицало да у анализи као највећи проблем за развој буде идентификован недостатак средстава и подршка националног нивоа власти.
На основу предлога које су доставили партнери, курсеви ће бити креирани тако да покрију све важне аспекте у вези са агротуризмом: општи нииво (прописи, категоризација, стандарди…), управљање сеоским домаћинством (уређење, комуникација, промоција, удруживање …) и специјалозоване активности (вински туризам, курсеви у вези са пољопривредном производњом итд.).
На следећем састанку који ће се одржати 17-18. маја у Ужицу, партнери ће наставити рад на развоју програм,а за курсеве који треба да буду сертификовани и пружаоцима услуга у агротуризму обезбеде континуирану едукацију и усавршавање.