Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

ИНОВАЦИЈЕ У ТРАДИЦИОНАЛНОЈ ПРОИЗВОДЊИ ПУТ КА БРЕНДИРАЊУ ПРОИЗВОДА ЗЛАТИБОРСКОГ ОКРУГА

Произвођачи сувомеснатих и млечних производа из Златиборског округа имаће прилику да крајем септембра посете италијанску регију Фриули Венеција Ђулија и упознају се са процесом брендирања пршуте Сан Даниеле и сира Монтасио, који су од локалних традиционалних производа прерасли у светске брендове који су тражени широм света.

Захваљујући пројекту SMARTINNO, РРА Златибор у сарадњи са Златиборским Екоаграром, организује студијску посету за произвођаче са циљем да кроз упознавање са примерима добре праксе из ЕУ наставе процес валоризације и брендирања традиционалних производа нашег краја. Тако ће 30-ак произвођача из Чајетинеи Ужица имати низ састанак и радионица са произвођачима из града Сан Даниеле, који ће им пренети своја искуства и проблеме са којима су се суочавали у процесу заштите производа. То подразумева и проблеме третмана отпадних вода и кланичног отпада, што је веома значајно и за наше произвођаче. Како традиционалне производе искористи за унапређење туристичке понуде и повезати све актере на територији у циљу економског развоја нашег краја, такође су теме овог студијског путовања.

Због тога је важно напоменути да у студијској посети учествују и представници локалних самоуправа Чајетине и Ужица, који ће имати билатералне сусрете са предствницима локалних и регионалних власти регије Фриули Венеција Ђулија. Тај аспект је посебно значајан за будућу сарадњу и успостављање специјалних економских и културних веза Златиборског округа са италијанским партнерима.