Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Како да боље искористимо своје потенцијале

Прошле недеље су  у дводневној радној посети Златиброском округу боравили експерти из Италије, који имају  вишегодишње искуство у брендирању традиционалних производа. Циљ њихове посете јесте подршка нашим произвођачима и другим актерима у напорима да на адекватан начин искористе потенцијале овог подручја за унапређење туристичке понуде и развој територије у целини.

Ова посета је уследила након што су  наши произвођачи  сувомеснатих и млечних производа  упознати са кључним елементима у процесу брендирања шунке Сан Даниеле и сира Монтасио који се производе у северној Италији. То су локални производи, као што су наш сир, кајмак и пршута, али су то истовремено производи заштићеног географског порекла, који захваљујући врхунском квалитету остварују премиум цену и познати су широм света.

Током ове радне посете експерти су обишли неколико најзначајнијих произвођача сувомеснатих и млечних производа, како би  добили што више практичних информација са терена, у вези са технологијом производње и кључним проблемима у производњи и изазовима у пласману производа. У општини Чајетина организован је и радни састанк, на којем су експерти отворено разговарали су представницима произвођача и институција, износећи своје утиске о свему што су видели и препоруке у контексту унапређења и адекватне валоризације свих наших потенцијала.

Гости из Италије  били су импресионирани првенствено гостопримством  и срдачношћу људи са којима су се суретали током дводневне посете, али и свим оним што су имали прилику да виде и чују.  Микеле Малаго, директор Агрофуд парка Сан Даниеле, рекао је да је ово његова прва посета Србији и овом крају и сматра да имамо велике потенцијале што се тиче самог туризма као и производа који представљају наш крај. У развоју ваше регије такође је битна подршка ваше владе малим пољопривредницима у настојању да се удруже. Процес удруживања произвођача није ни мало лак, подразумева превазилажење многих несугласица до којих може доћи како између самих произвођача тако и између произвођача и институција, али када се то превазиђе – долази до напретка. Као директор Агрофуд парка Сан Даниеле, задатак ми је да вам пренесем део својих искустава у стварању чврсте мреже између свих релевантних субјеката у процесу стварања квалитетног производа, а ваши производи су заиста високог квалитета и то заслужују, истакао је Малаго.

На основу информација и искустава, италијански експерти креираће препоруке за даље активности  и размотрити могућност заједничког учешћа  у програмима Европске уније, првенствено оним који подржавају диверсификацију пољопривредне производње и рурални развој.