Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Обично и непоновљиво – традиција за Европу!

У уторак, 12. фебруара 2013. године  у хотелу Палисад на Златибору одржана је завршна конференција пројекта Развој типичних производа у североисточнј Босни и Златиборском округу у Србији, који су  су у партнерству реализовали РРА Златибор и Независни биро за развој (Градачац, БиХ).

Поред представљања резултата Пројекта, у сали конгресног центра хотела Палисад приређен је и мини етно сајам, са штандовима пуним традиционалних производа који је привукао бројне посетиоце. Из ужичког краја, грнчарија, пршута, препеченица, Сијенички сир, Златарски сир, Златиборски сир и кајмак, Ужичка комплет лепиња, народне ношње, ручни радови, а из североисточне Босне сува шљива, јабуков пекмез, пекмез од шљива, Босански суџук и пастрма, суви сир Зарица и сир из чабра, производи старих уметничких заната. Сво богатство традиције и гастрономског умећа два подручја која спаја река Дрина, могло се видети и окусити на Златибору.

 

Колико је значајно сачувати производњу типичних производас, заштити их и промовисати, а тиме задржати становништво на селу и подстаћи развој руралног туризма, истакла је у поздравној речи Елизабета Сарторел из Делегације Европске уније у Србији. И остали говорници, међу којима и проф.др Мидхат Јашић са Технолошког факултета у Тузли, Мирослав Ивановић из ТО Ужица, Бојана Нешић из ПССС Ужице и Снежана Томић-Јоковић из Музеја на отвореном Старо село Сирогојно, истакли су важност сарадње, умрежавања и подршке свих актера развоја произвођачима како би се типични производи развијали попут брендова познатих широм света.

Енвер Сарван, менаџер пројекта из Независног бироа за развој, рекао је да је поред идентификовања најзначајних производа из овог подручја, веома важна подршка произвођачима, који су научили како да се удружују и заједнички планирају. Следећи корак је освајање тржишта најбољим производима, у чему ће велику улогу имати формирана Регионалан мрежа за развој типичних проиизвода североисточне Босне и Златиборског округа, за коју је кроз Пројекат урађен Маркетинг и акциони план за 2013. годину.

И као што је нагласио Мустафа Мустајбеговић, највећа вредност овог пројекта лежи у успостављеним веза и пријетељству међу људима са којима су  НБР и РРА Златибор сарађивали током реализације Пројекта. Учесници сајма, наставиће да кроз активности Регионалне мреже заједно раде на развоју и промоцији типичних производа.

На сајму су се представила следећа удружења из Босне: 4T, BOSPER ,  БОСФАМ, Стари и умјетнички  занати, Креатива,  затим земљорадничка задруга Таревци, као и Екохерб д.о.о., Перковић д.о.о. и Мујкић Фадил, који производи Босански суџук и пастрму. Златиборски округ су представљали: Удружење произвођача Сијенички сир, Агрономски центар, Увачка река млека, Микер, Удружење жена села Потпећа, Удружење лончара Злакуса, ЗЗ Профемине Здравчица, као и Ужички дукат, Биљана Крин, СЗР Макс Зара, Подрум Симић, Етно стил, Блуе-моон, Етно-текс, СЗР Чутура. Сајам је додатно обогаћен типичним производима из Херцеговине које су, као гости,  изложили представници Удружења „ Окуси Херцеговину“ из Мостара.