Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Одржана завршна конференција пројекта „Прогнозно-извештајни систем у пољопривреди прекограничног региона“

Завршна конференција пројекта: „Прогнозно-извештајни систем у пољопривреди прекограничног региона“, одржана је у петак, 23. маја 2014. године, у свечаној сали Општине Ужице.

Пољопривредна саветодавна стручна служба Ужице је у сарадњи са Федералним заводом за пољопривреду Сарајево, а уз подршку Регионалне развојне агенције Златибор и Сарајевске регионалне развојне агенције, реализовала Пројекат укупне вредности 300.000 еура који је кофинансирала Европска унија у оквиру 2. позива Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.

Током 15 месеци трајања пројекта, успостављен је иновативни концепт интегрисане производње засноване на информационој технологији прогнозирања и извештавања пољопривредних произвођача.

Пројектом је омогућена набавка и инсталирање 20 агрометеоролошких станица на територији 8 локалних самоуправа у Србији (Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Чајетина и град Ужице) и 15 станица на територији 8 општина у Босни и Херцеговини (Горажде, Олово, Вогошћа, Пале-Прача, Илијаш, Илиџа, Фоча-Устиколина и Фојница) као и развијање софтвера за прогнозу и обавештавање пољопривредника путем СМС порука. На овај начин, пољопривредни произвођачи потпуно бесплатно добијају информацију са препоруком за употребу адекватних и правовремених заштитних средстава, што резултира унапређењем производње, смањењем трошкова и узгојем здравог производа. У систем је до сада укључено 250 пољопривредних произвођача, а база се може допуњавати новим корисницима.

Пројекат је омогућио пренос искуства и модела добре праксе у примени прогнозно-извештајних система из земаља ЕУ и подизања свести пољопривредних произвођача за коришћење прогнозно-извештајних система кроз низ предавања о предностима употребе система

Учесницима скупа су се обратили: Мирослав Миливојевић, директор Пољопривредне саветодавне стручне службе Ужице; Славко Лукић, директор Регионалне развојне агенције Златибор; Самир Чамџија, заменик директора Федералног завода за пољопривреду из Сарајева.
Презентације на тему резултата пројекта, значаја и ефеката прогнозно-извештајног система, заинтересованој јавности су предочили: Бојана Нешић, менаџер пројекта и Миленко Гавриловић, стручни сарадник за заштиту биља Пољопривредне саветодавне стручне службе Ужице.

Пројектни тим се и овом приликом захваљује свима који су узели активно учешће у пројектним активностима: колегама из Пољопривредне саветодавне стручне службе Ужице и Федералног завода за пољопривреду, сарадницима из Регионалне развојне агенције Златибор и Сарајевске регионалне развојне агенције, запосленима у канцеларијама за пољопривреду локалних самоуправа, медијима, донатору и Заједничком техничком секретаријату на саветодавној подршци.

Агенду конференције можете погледати овде.

Презентацијe коришћене на конференцији можете преузети овде: презентација Менаџера пројекта, презентација Асистента за комуникацију са пољопривредним произвођачима, презентација Координатора пројекта.

Аудио и видео прилоге можете погледати овде и овде.

[ngg src=“galleries“ ids=“119″ display=“basic_thumbnail“]