Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Почетна конференција пројекта прекогрничне сарадње

У Свечаној сали Ужичке Гимназије, у четвртак 21. марта, одржана је Почетна конференција пројекта „Успостављање система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“, који партнерски реализују ЈКП Дубоко из Ужица, ЈКП Комуналац из Тузле, Удружење наставника Опстанак из Ужица, Центар за екологију и енергију из Тузле и Регионална развојна агенција Златибор из Ужица.

Конференција је послужила за званичну промоцију пројекта, који је формално стартовао 01. фебруара и реализоваће се у наредних 15 месеци. У уводном делу, присутнима су се обратили: шеф Заједничког техничког секретаријата Прекограничног програма Србија – Босна и Херцеговина, члан Градског већа Ужица, задужен за пословање јавних предузећа, директор Регионалног система за управљање отпадом Дубоко, технички директор ЈКП Комуналац из Тузле и директор Регионалне развојне агенције Златибор, док су у радном делу своје презентације имали: менаџер пројекта из РРА Златибор, директорица Центра за екологију и енергију из Тузле и директор Техничке школе из Ужица.

Сви говорници били су једногласни у оцени да су донаторски програми, а међу њима посебно програми ЕУ, велика шанса за коринике са ових простора да побољшају прилике у својим заједница и унапреде стање у свим областима, а посебно у области заштите животне средине. Посебан осврт излагачи су имали на процесе примарне и секундарне селекције, као основне предуслове за одрживост система управљања отпадом. Управо овај пројекта улива нову снагу, раније започетим, иницијативама на територији Ужица и Тузле, охрабрујући све актере у овим процесима да заузму афирмативнији став и преузму активнију улогу када је реч о управљању комуналним отпадом.