Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Подршка локалне власти у Бијелом Пољу реализацији пројекта ПОРАЛИСТ

Тим задужен за спровођење  пројекта ПОРАЛИСТ, одржао је 7. марта 2019. године у Бијелом Пољу састанак са председником општине, Петром Смоловићем,  у циљу представљања пројекта и успостављања дугорочне сарадње у његовој реализацији.

На састанку су  представљене планиране активности којима су обухваћене територије суседних општина  Бијело Поље и Пријепоље, које се спроводе како би се на прекограничном подручју успоставио заједнички модел који ће допринети адекватној валоризацији природних ресурса  и њиховом одрживом коришћењу у функцији социо-економског напретка  локалних заједница. Током реализације успоставиће се платформа која ће допринети унапређењу система заштите, сакупљања и одрживе комерцијализације лековитог биља у таргетираном подручју. Локално становништво ће такође бити укључено у све фазе реализације пројекта, а кроз рад са стручњацима Института др Јосиф Панчић, имаће прилику да стекне знања из области сакупљања, сушења, чувања и продаје  лековитог биља. Председник је  такође упознат са значајем и улогом радне групе која ће бити формирана током пројекта и исказао је спремност да у складу са предложеном структуром именује  чланове из општинских служби, који ће бити подршка за остваривање циљева пројекта. С обзиром да ће радна група бити формирана и у општини Пријепоље, за почетну конференцију пројекта која је планирана у априлу, најављено је свечано потписивање Меморандума о сарадњи две суседне општине, које ће у будућности заједничким снагама деловати у области очувања и заштите лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма. 

Пројекат ПОРАЛИСТ – Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе инфраструктуре одрживог туризма, одобрен је у оквиру првог позива ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, који кофинансира Европска унија.  Спроводе га Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић из Београда и Невладина организација Мултимедијал Монтенегро из Бијелог Поља.