Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Постављене канте за примарну селекцију отпада у ужичким школама

У основне и средње школе у Ужицу стигле су канте за примарну селекцију отпада, чиме се овај процес и практично уводи међу ђаке града на Ђетињи.

Канте у четири боје: жута за пет амбалажу, плава за папир, зелена за лименке и тетрапак и браон за остали отпад су равномерно распоређене по школским објектима, у складу са њиховом величином, структуром просторија и бројем ђака који их похађају.

На овај начин се жели постићи оптимални однос отпада и посуда, како би се успоставила и адекватна динамика њиховог пражњења и транспорта прикупљених сировина до Центра за секундарну селекцију отпада Дубоко.

Ужички ученици су показали велико интересовање за селекцију отпада и вољу да на тај начин  допринесу очувању животне и радне средине. Знања која стичу у свакодневном образовању, као и кроз ваннаставне активности, попут еколошких секција, ученици ће на овај начин моћи и практично да примене.

У наредном периоду планирано је и постављање контејнера испред школа, у које ће се одлагати селектовани отпад, до тренутка његовог транспорта до Центра за секундарну селекцију отпада Дубоко.

Примарна селекција отпада у школама се реализује у оквиру пројекта „Увођење система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ који партнерски спроводе Регионални центар за управљање отпадом Дубоко и Регионална развојна агенције Златибор из Ужица, а ЈКП Комуналац и Центар за екологију и енергију из Тузле. Пројекат се реализује средствима ЕУ у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.