Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Презентован пројекат „Прогнозно извештајни систем у пољопривреди прекограничног региона“

Пројекат „Прогнозно извештајни систем у пољопривреди прекограничног региона“ који се реализује у оквиру 2. Позива програма прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговине, а финасира га Европска унија представљен је представницима 8 локалних самоуправа на територији Златиборског округа.

У Републици Србији пројекат ће се реализовати на територијама општина: Бајина Башта, Косијерић, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Чајетина и града Ужица, док ће се на територији Босне и Херцеговине бити обухваћене општине: Горажде, Олово, Вогошћа, Пале Прача, Илијаш, Илиџа, Фоча Устиколина и Фојница.

Пројекат реализују Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ужице и Федерални завод за пољопривреду Сарајево уз партнерску подршку Регионалне развојне агенције Златибор и Сарајевске регионалне развојне агенције.

Циљ пројекта је успостављање иновативног концепта интегрисане пољопривредне производње засноване на преносу знања и искустава у коришћењу информационих технологија за прогнозирање и извештавање пољопривредних произвођача о метеоролошким условима у области. У првој фази пројекта планирано је успостављање прогнозно – извештајног система кроз набавку 20 метеоролошких станица за прикупљање података у Србији и 15 станица у Босни и Херцеговини, софтвера за обраду података и прослеђивање информација пољопривредним произвођачима путем СМС порука. Поред тога, у наредној фази, планирана је промотивна кампања која има за циљ да информише што већи број пољопривредних произвођача о предностима система и укључи их у његово активно коришћење. Услуга ће бити потпуно бесплатана у наредне 3 године од тренутка успостављања и почетка функционисања система.

Укупна вредност пројекта је око 300 хиљада евра, док је потребно кофинансирање у Србији обезбеђено је од стране Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ужице.