Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Први резултати примарне селекција отпада у ужичким школама

Након 4 месеца како је уведен систем примарне селекције отпада у школама у Ужицу, у прилици смо да објавимо прве фазне резултате који овај процес и квантитативно описују.

Наиме, од тренутка када су прве канте постављене у школама (половина маја), преко набавке камиона (август) и његовог стављања у погон, па све до набавке и постављања контејнера (септембар), 14 ужичких школа је прикупило 5,9 т секундарних сировина које су дистрибуиране на тржиште, посредством Регионалног центра за управљање отпадом Дубоко.Најбоље резултате, до сада, остварују основне школе „Нада Матић“ и „Слободан Секулић“, као и средње школе Медицинска и Економска. Имајући у виду чињеницу да се школе међусобно разликују, како по величини, тако и по броју ученика, локацији на којој се налазе и броју запослених, сасвим је природно да се и резултати селекције разликују. Тренутно је у току мониторинг посета свим школама које учествују у пројекту, која ће дати детаљније информације у вези стања на терену, са циљем да се отклоне евентуални проблеми, а истовремено и идентификују добри примери који би се даље ширили и мултипликовали.

Извештај о прикупљеним количинама отпада у досадашњем периоду трајања пројекта, можете погледати овде: presek_stanja_primarne_selekcije_otpada