Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Ђачки дневник са еко-кампа „Тузла 2014“

Последњи дан кампа, 12. јануар 2014.

Петог, и на нашу велику жалост, последњег дана еко кампа, одмах после доручка, уследила је презентација менаџера пројекта, Милоша Родојевића о  третмана  отпада у Бeлгији. Сазнали смо да постоје регије које уопште немају депоније, већ се сав отпад на различите начине рециклира или спаљује уз производњу енергије.

Након завршеног излагања, писали смо поруке једни другима на “папирним огледалима“ као успомену на сјајну екипу са којом смо провели пет незаборавних дана.

Наш камп су посетили и гости. Госпођа Данијела Коњић из Заједничког техничког секретаријата се обратила учесницима кампа и изразила своје мишљење да у досадашњем искуству није видела оволику повезаност учесника и да је по њој овај камп најбоље показао прекограничну сарадњу. Гдин Душко Маслеша из Дирекције за ЕУ интеграције БиХ је изразио очекивање да ће овакви пројекти бити чешће реализовани и позвао присутне да већ у наредном позиву за прекограничну сарадњу конкуришу. Учесницима кампа су се обратили и Џемила Агић; асистент за едукацију; Един Диздаревић, коoрдинатор пројекта из Тузле; Милош Радојевић, менаџер пројекта; Нада Тодоровић, представник ЈКП “Дубоко“ из Ужица, Пера Јосиповић, професорка биологије из Тузле. Сви су истакли сјајне односе између учесника кампа. Кемо и Немања су испред ученика пренели наше утиске. Овим обраћањима, еко камп “Тузла 2014“ је затворен.

Након ручка, укрцали смо наше кофере у аутобусе, а онда се дуго поздрављали. Већина учесника није могла да сакрије сузе, али смо обећали да ћемо организовати неко ново дружење у што скорије време.

Испред мотела “Орион“ кренули смо око 15 сати. До Тузле истим путем, а онда су Ужичани наставили даље.

Срешћемо се поново, само је питање дана!

Александар Ћитић
Милена Томић

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Четврти дан кампа, 11. јануар 2014.

Четвртог дана, одмах после доручка, уследило је приказивање 14 паноа урађених претходног дана еко кампа. Ученици су са својим професорима приказали како је текло увођење и реализација пројекта примарне селекције отпада у њиховој школи.

Након завршеног излагања, упутили смо се ка етно-еко селу у близини мотела у коме смо смештени. У краткој шетњи до овог села уживали смо у прелепој природи.

Након ручка уследио је блок радионица на тему рециклаже папира и сервисног учења. Уследило је и излагање ученика о томе како овај пројекат учинити одрживим где смо дошли до заједничких закључака и до сјајних идеја за рад еколошких секција у будућности.

Пре вечере организован је турнир у игри мост где је титулу победника однео Александар Ћитић,  а другопласирани је Огњен Јоксимовић, док је треће место заузела Ивана Милосављевић из Ужица. Ова игра има и симболично значење, тј. повезивање два града, Ужица и Тузле.

У вечерњим часовима је био приређен концерт локалне групе ‘Катарза’ из Тузле који је испраћен уз добру атмосферу, енергију и провод.

Александар Ћитић
Милена Томић

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Трећи дан кампа, 10. јануар 2014.

Трећег дана еко кампа, после доручка, кренули смо у студијску посету општини Лукавац, тачније у посету Модрачком језеру и фабрици ,,Kemis”. Након доласка у Лукавац обишли смо обалу језера, а у оближњем хотелу била је приређена презентација у конференцијској сали о збрињавању опасног отпада и еколошким проблеми самог језера. Поменути су проблеми наводњавања тузланског кантона и његове околине из модрачког језера. Донешена је одлука о забрани купања, пецања, конзумацији рибе из овог језера као и сејање пољопривредних култура у распону од 2,5км. Потом смо ишли у обилазак фабрике ,,Kemis”, где смо видели санитарно постројење за обраду  инфективног медицинског отпада и складиште за електронски отпад, као и за лекове којима је истекао рок употребе или немају исправан хемијски састав. Такође је битно и напоменути да у склопу фабрике постоји и складиште за течни и чврсти отпад. Кемис је у целој федерацији једина акредитована фабрика која поседује дозволе и квалификације за обраду, превоз и складиштење опасног отпада.

Након поподневне паузе уследио је резиме дотадашњих активности и најава следећих. Уследила је израда 14 паноа на тему ,,Како је текло увођење одвојеног сакупљања  отпада у мојој школи”. Ученици свих школа су  са својим предметним професором ступили у израду паноа који ће најбоље представити њихову имплементацију пројекта у своје школе.

У току вечерњих часова је било приређено забавно-едукативно и рекреативно вече на тему филмске уметности.

Тина Токић
Александар Ћитић

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Други дан кампа, 09. јануар 2014.

Другог дана еко кампа посетили смо Тузлу. Обишли смо туристичко-рекреативни комплекс ,,Panonica“ где се налазе вештачка језера и слапови у којима се налази слана вода. Жао нам је што није сезона купања, али смо обећали да ћемо се скупити на летњем распусту и летовати на овом тузланском мору без пучине. У оквиру овог комплекса налази се и музејска поставка и археолошки парк  насеља  људи из млађег неолита. Уприличен нам је и обилазак града туристичким возићем кроз центар Тузле где смо видели споменике значајних историјских личности и културне знаменитости овог града.

ЈКП ,,Комуналац“ је за учеснике приредио посету градској депонији ,,Десетине“ где смо одгледали филм о њиховом раду, као и обилазак тог центра.

После ручка и поподневне паузе учествовали смо у радионицама о отпаду као секундарној сировини и  о компостирању. Сви учесници кампа, и ученици и наставници, имали су задатак да израчунају колико су отпада направили у току живота и дошли смо до заједничке цифре од 301т, што је изненадило све нас. Такође смо израчунали да смо у првом полугодишту заједно селектовали преко 22т отпада и спасили 14 стабала, 20т нафте и електричне енергије у еквиваленту потрошње од 20 година у једној четворочланој породици! Изузетно смо поносни на овај резултат!

У вечерњим часовима је приређено такмичење из ,,мице“ и диско вече.

Као посебан тренутак у току овог дана издвојили бисмо 18. рођендан учеснице кампа, Милице Пауновић. Знамо да ће овај рођендан  дуго памтити и то нам је изузетно драго. Памтићемо и ми њено изненађење и емоције. Срећан рођендан, Милице!

Александар Ћитић
Милена Томић
Кемал Неџибовић

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Први дан кампа, 08. јануар 2014.

Студијско путовање ужичких средњошколоца и њихових професора је почело 8. јануара поласком у 8 часова из Ужица. Пут је водио преко Кадињаче, Рогачице, Љубовије и Малог Зворника преко Тузле и Сребреника до мотела „Орион“, Oрманица у коме смо смештени.

Пауза за доручак и освежење путника је направљена код Малог Зворника. Са десне стране пута у стенама је средњовековни подземни град Карађорђевића (према речима водича) у облику крста са олтаром. Интересантно је да је за Зворничко језеро везана легенда о чудовишту Тоши.

Данас је у Орманици започела имплементација друге фазе пројекта коју чини еко камп ученика средњих школа из Тузле и Ужица, а овом приликом ће бити организоване и студијске посете  Тузли и Лукавцу, уз обилазак фирме „Kemis“ и градске депоније „Десетине“ Тузла.

Након свечаног отварања еко кампа, ученици и професори, кроз интерактивне игрице, међусобно су се упознали и изнели своја очекивања за наредне дане кампа.

У пројекту учествује 7 средњих школа из Босне и Херцеговине и 7 средњих школа из Србије. Како би стекли право учешћа у еко кампу сви ученици су прошли кроз тестирање о примарној селекцији отпада у склопу еколошких секција. У наредним данима учесници кампа учествоваће у различитим радионицама забавно-едукативног карактера.

Циљ овог пројекта прекограничне сарадње је едукација ученика и професора ради што ефикаснијег спровођења примарне селекције отпада у својим срединама.

„Ми вјерујемо да је ово могуће урадити у 28 основних и средњих школа у Ужицу и Тузли, јер знамо да у њима уче и раде одговорни и млади људи који заслужују чистији и здравији околиш. Управо ти људи ће сутра водити своје заједнице, креирајући боље и одговорније друштво за све његове чланове. Ти људи сте ви, зато рачунамо на вас!“ речи су пројектног тима овог пројекта.

Јована Лазаревић
Александар Ћитић
Тина Токић
Кемал Неџибовић

Еко-камп се реализује у оквиру пројекта „Увођење система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ који партнерски спроводе Регионални центар за управљање отпадом Дубоко и Регионална развојна агенције Златибор из Ужица, а ЈКП Комуналац и Центар за екологију и енергију из Тузле. Пројекат се реализује средствима ЕУ у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.

[ngg src=“galleries“ ids=“113″ display=“basic_thumbnail“]