Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Студијска посета пољопривредника из Златиборског округа

Пољопривредни произвођачи и представници туристичке привреде из Златиборског округа, боравили су од 28. септембра до 2. октобра на северу Италије, у регији Фриули Венеција Ђулија, са циљем да се упознају са поступком брендирања традиционалних производа  и могућностима за унапређење традиционалне производње.  Ова посета организована је у сарадњи са Златиборским Екоаграром, а захваљујући  пројекту СМАРТИННО који РРА Златибор спроводи уз финансијску подршку ИПА Јадранског програма за прекограничну сарадњу. Поред произвођача, делегацију из Србије чинили су и представници града Ужица и општине Чајетина, на чијим територијама се налази највећи број произвођача чувених сувомеснатих и млечних производа из нашег краја.

Регија Фриули Венеција Ђулија позната је по пршути Сан Даниеле и сиру Монтасио, који поред заштите на националном нивоу, имају заштићено име порекла у складу са ЕУ регулативом и познати су широм света као производи врхунског квалитета.  Наши произвођачи су током тродневног боравка у регији имали прилику да се упознају са процесом производње кроз обилазак производних погона, али и да посете све институиције и организације које имају важну улогу у развоју производа. Посебна пажња се поклања контроли квалитета производа, јер само континуирана и независна контрола може гарантовати безбедност и квалитет производа на тржишту.

Првог дана посете учесницима студијске посете обратио се градоначелник Сан Даниеле дел Фриули, који је поред добродошлице гостима из Србије изразио искрену  жељу за наставак сарадње и развијање партнерскх односа и веза са Златиборским округом, што је и потврђено кроз потписивање Меморандума о разумевању. Тиме је створена платформа за успостављање чвршћих економских и културних веза два региона и отворена могућност за партнерско учешће на различитим пројектима. Представници Ужица и Чајетина такође су потписали Меморандум о разумевању са градоначелником Кодроипа, града који је седиште производње сира Монтасио и на тај начин исказали спремност да у будућности остваре сарадњу како у сектору производње и прераде млека, тако и у осталим областима.

Шеф канцеларије регије Фриули Венеција Ђулија, господин Александар Перели,  истакао је да се нада да ће отварање канцеларије Регије у Београду  и потписивање уговора са Министарством пољопривреде Републике Србије, бити додатан подстицај за креирање и реализацију заједничких пројеката ове Регије са Западном Србијом. Томе у прилог иде и најава конкурса Регије за подстицајна средства за развој пољопривреде, на којем ће моћи да конкуришу институције и организације из нашег краја.

Поред званичника Регије, учесници студијске посете имали су прилику да обиђу погоне за производњу чувене пршуте Сан Даниеле и упознају се до детаља са технологијом производње, од изласка свежег меса из кланице до дистрибуције до крајњег потрошача. Да би у потпуности разумели тајну успеха пршуте Сан Даниеле, домаћини су организовали посету Конзорцијуму Сан Даниеле, које окупља све актере производног ланца –  узгајиваче свиња, кланичаре и произвођаче пршуте и задужен је за све активности од заједничког интереса. Такође Конзорцијум се стара о комплетној промоцији и маркетингу на домаћем и страним тржиштима. Конзорцијум је одиграо одлучујућу улогу у процесу заштите пршуте ознаком имена порекла и основан је још 1961. године, када су произвођачи почели да размишљају о заштити производа. Ова институција је еквивалент нашем Удружењу произвођача сувомеснатих производа из Златриборског округа и њено искуство је драгоцено за процес заштите наших производа. Интересантан је податак да је производња ове пршуте порасла више од 10 пута у последњих 30-ак  година – од 250.000 комада бутова колико се производило 1980. године,  у 2014. години произведено је преко 2,8 милиона Сан Даниеле пршута.

Слично као код Сан Даниеле пршуте, производња заштићеног сира Монтасио, одвија се према строго утврђеним правилима и процедурама које је дефинисао Конзорцијум за производњу Монтасио сира (основан 1984.). Након што је сир заштићен ознаком имена порекла 1986. године, Конзорцијум се свакодневно стара о контроли производње, продаји и промоцији производа. Специфичност овог сира који се прави од искључиво од непастеризованог млека екстра класе, произведеног на фармама дуж читаве регије Фриули Венезиа Ђиулиа, огледа се у поступку производње и зрења, који се прави на исти начин више од 800 година, о чему сведоче документи из 13. века (филм о процесу производње можете погледати овде). Наши произвођачи су обишли мини млекару Кодерно и поред Монтасио сира пробали и остале производе. Посебно задовољство су изразили након посете фарми крава, које годишње испоручује око 700.000 л млека. На фарми има 90 музних крава и 80 јуница, а за потребе исхране користе кукурузну и травну силажу, сено луцерке и концентровану храну чија месечна потрошња износи 12 тона. Ову фарму води четворочлана породица која обрађује 90 хектара земљишта без ангажовања додатне радне снаге. Наше пољопривреднике  највише је интересовао систем субвенција за набавку механизације, а посебно су се изненадили каду су чули податак да држава даје 50 еура за свако ново теле, што је сума знатно нижа него код нас.

Још једна важна институција у ланцу традиционалних производа јесте независни Институт за контролу квалитета североно-источне Италије, који је од стране Министсрава пољопривреде овлашћен да контролише квалитет производа. Тек након што произвођачи добију резултате испитивања узорака и потврду од Института, на производе може бити утиснут знак заштићеног имена порекла, који гарантује врхунски квалитет производа.

Ова посета била је изузетно значајна за наше пољопривреднике, који су након упознавања са примерима добре праксе у заштити производа, уверени да су на добром путу да бренидрају наше сувомеснате и млечне производе. Надају се да ће кроз заштиту успети да повећају конкурентност, производњу и пласман, како на домаћем тако и на суседним тржиштима.  Закључак је да ће за успех у овом процесу бити неопходна чвршћа сарадња између самих произвођача, али и подршка јавног сектора, који кроз обезбеђивање различитих видова попдршке мора да допринесе успостављању адекватног система.

Након ове студијске посете планирана је узвратна посета италијанских експерата Златиборском округу. На основу исказаних потреба наших произвођача, крајем новембра ће бити реализована посета стручњака који ће кроз рад на терену са нашим произвођачима, радити на решавању кључних препрека за успостављање заштите наше пршуте и кајмака.

[ngg src=“galleries“ ids=“70″ display=“basic_thumbnail“]