Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Terra Madre у Србији

Први фестивал Terra Madre Serbia који окупља мале пољопривредне произвођаче чуваре биодиверзитета и промотере локалног развоја, биће одржан 31. октобра у Футогу упоредо са 16. Футошком купусијадом која се одржава 30. и 31. октобра. Један од пројеката Terra madre је и Ризница укуса. Овај пројекат подразумева мапирање традиционалних производа којима прети нестајање, као и бележење поступка њихове производње.  Том приликом, представиће се око 30 произвођача традиционалне хране из целе Србије чији су производи део пројекта Ризница укуса (Ark of taste).

У оквиру тог сајма представиће се  и 8 производа из Западне Србије  као и њихови произвођачи: водњика, говеђа пршута, хељда, сита, Златарски сир, Сјенички сир, Златиборски кајмак и Злакушка грнчарија.

Тим поводом ће се у четвртак, 28. октобра у Италијанском институту за културу, одржати конференција за штампу поводом два велика догађаја. Први је Фестивал Терра Мадре Србија, под називом Мали пољопривредни произвођачи као чувари биодиверзитета и промотери локалног развоја, а други је конференција под називом Очување типичних производа и безбедност прехрамбених производа у Србији у корак са европским интеграцијама.

Terra  Madre (мајка земља) је мрежа коју 2004. године основала организација Slow food са циљем да подржи мале произвођаче и пољопривреднике широм света и подигне свест о значају посла који они обављају, као и о важности очувања аутентичне хране, традиције и руралног наслеђа. На сајму ће произвођачи имати прилику да представе своје производе, њихову традиционалну производњу, као и да дочарају крај из кога долазе управо кроз своје производе.

РРА Златибор је активно учествовала у припреми наших произвођача  и захваљујући пројекту SMARTINNO подржала одлазак и промоцију локалних традиционалних производа Западне Србије  на сајму Terra Madre Serbia.