Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Завршен циклус тернинга за произвођаче типичних производа

У оквиру активности усмерених на подизање капацитета и подршку произвођачима типичних производа са територије Златиборског округа, РРА Златибор је организовала 4 тренинга у складу са идентификованим потребама корисника.

Први тренинг био је повећен развоју типичних производа кроз систем· заштите облицима интелектуалне својине, а други се бавио значајем сарадње свих релевантних актера, произвођача и институција и организација за подршку, јер искуства и подаци са терена управо истичу неопходност· умрежавања и заједничког деловања свих актера у циљу постизања дугорочних ефеката.

Након ових тренинга покренута је иницијатива за заштиту Ужичке комплет лепиње, јединственог гастрономског специјалитета који се припрема у Златиборском округу. С обзиром на традицију и развијену туристичку понуду, произвођачи су препознали значај и заинтересовани су за оснивање удружења које би уз подршку РРА Златибор спровело поступак заштите овог производа на домаћем, а у каснијој фази и на међународном тржишту.

Трећи и четврти тренинг, који су одржани 14. и 15. августа, организован је са циљем да се произвођачи додатно информишу о стандардима које треба поштовати како би унапређењем производње и уједначавањем  квалитета своје производе позиционирали на тржишту.

Након ових тренинга, планиране се заједничке радионице са партнером, Независним биром за развој, на којима ће учесници из Босне и Херцеговине и Србије, који су и до сада учествовали у пројектним активностима, добити прилику да надограде знање стечено на претходним обукама и унапреде знања и вештине у вези са управљањем удружењима, финансијама, маркетинг и стратешким планирањем.

[ngg src=“galleries“ ids=“139″ display=“basic_thumbnail“]