Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Avanturistički vodiči na zelenim stazama Via Dinarike

Avanturistički vodiči na zelenim stazama Via Dinarike

Danas je na Mokroj Gori završena višednevna obuka za avanturističke vodiče (Adventure Guides) u okviru prekograničnog projekta Via Dinarica: Zelena staza iznad granica. Predstavnici turističkih agencija i organizacija, planinarskih društava, specijalizovanih udruženja i upravljača zaštićenih područa sa teritorije zapadne Srbije koju pokriva program stekli su potrebna teorijska i praktična znanja za planiranje i organizacije jednodnevnih i višednevnih avanturističkih tura sa krajnjim ciljem da se nadmaše očekivanja posetilaca kroz  pružanje vrhunskog iskustva i dodatnih vrednosti.

Posetioci Via Dinarica staza žele da istraže netaknutu prirodu, kulturu, istoriju i tradiciju prekograničnog područja što se u potpunosti može doživeti samo sa profesionalnim vodičima. Aktivni turizam često podrazumeva opasne situacije i aktivnosti, tako da avanturistički vodič istovremeno mora biti sportista, meteorolog, diplomata, pripovedač, lekar, animator ili ekolog i od njega najviše zavisi kakve utiske i iskustva će posetioci  poneti sa sobom. Kako bi se polaznici pripremili za ovu ulogu, profesionalni avanturistički vodiči iz Bosne i Hercegovine preneli su konkretna iskustva i primere dobre prakse koji se mogu korisiti u pozicioniranju Via Dinarice: Zelene staze kao poželjne destinacije za ljubitelje aktivnosti na otvorenom.

Projekat „Via Dinarica: Zelena staza iznad granica“ realizuje se u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, a koji sufinansira Evropska unija, dok je telo za ugovaranje Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Projekat zajedno sprovode Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, Udruženje Zemlja Dinarika iz Sarajeva i Opština Vareš.