Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Bike Friendly Standard

Poziv pružaocima ugostiteljskih usluga za uvođenje Bike Friendly Standarda (BFS)

Regionalna razvojna agencija Zlatibor d.o.o. poziva zainteresovane pružaoce usluga sa teritorije zapadne Srbije da iskoriste priliku i prijave se za dobijanje sertifikata Bike Friendly Standard (BFS).

Realizacijom projekta „BFS for greener Western Balkans“ koji realizuje razvojna agencija REDAH iz Mostara finansiranog od strane GiZ Skopje, otvorena je mogućnost da zainteresovani pružaoci ugostiteljskih usluga smeštaja i ishrane budu sertifikovani po subvencionisanim cenama.

Pružaoci usluga koji žele da apliciraju za dobijanje BFS sertifikata, mogu konkurisati za jednu od prve dve kategorije od uspostavljenih pet koje je moguće sertifikovati kroz BFS:

  1. BFS za ugostiteljske objekte koji pružaju usluge smeštaja (seoska turistička domaćinstva, domaća radinost – kuće, apartmani i sobe, kampovi, moteli, hoteli, konačišta, pansioni i sl). Cena sertifikacije kroz projekat iznosi 115 evra + PDV.
  2. BFS za ugostiteljske objekte koji pružaju usluge ishrane (restorani, kafići, pabovi, poslastičarnice, benzinske pumpe, tržni centri i dr). Cena sertifikacije kroz projekat iznosi 95 evra + PDV.
  3. BFS za turističke agencije, namenjen turističkim agencijama, turističkim info centrima itd.
  4. BFS za servisne stanice, uključujući: usluge popravke bicikala, prodavnice bicikala, tržne centre, radionice za popravke automobila i poljoprivredne mehanizacije i sl.
  5. BFS za javne garaže i parking prostore u okviru prirodnih i kulturnih atrakcija, pešačkih zona, muzeja, galerija, starih gradskih jezgara, pećina, reka, jezera, vodopada itd.

Bike Friendly Standard (BFS) je standard za usluge koje su prilagođene biciklistima. Objekti, usluge i atrakcije moraju ispunjavati minimalne standarde prilagođene biciklistima i njihovim potrebama, a sa druge strane promovisati biciklističke vožnje i biciklistička putovanja.

Zainteresovana lica mogu pronaći aplikacione formulare za sve kategorije kao i Vodič za BFS na sajtu www.bikefriendlystandard.com.

Na sajtu se nalaze i informacije o već sertifikovanim pružaocima usluga. Objekti koji budu sertifikovani će biti predstavljeni na sajtovima www.bikefriendlystandard.com i Outdooractive platformi www.outdooractive.com koja beleži više od 2.5 milliona poseta dnevno.    

Kako je u pitanju projektna aktivnost ogranišenog vremenskog trajanja i budžeta, krajnji rok za apliciranjeje 30. maj 2024. godine. Nakon ovog roka, predstavnici RRA Zlatibor će običi aplikante i sačiniti izveštaj o svakom objektu. Obaveza aplikanata je da ispuni uslove BFS standarda najkasnije do 15. juna 2024. godine, kada će nezavisni evaluatori proveriti ispunjenost uslova na terenu. Najkasnije do kraja juna 2024. godine, informacija o sertifikovanim pružaocima usluga će biti objavljena na sajtovima i BFS fejsbuk profilu. Sertifikacija važi do 31. decembra 2026. godine. 

Iskoristite priliku da budete među 100 BFS sertifikovanih objekata na teritoriji Zapadnog Balkana.

Molimo da podnesete zahtev na vreme jer je broj objekata, koji će biti podržani kroz projekat, ograničen.

Popunite i posaljite zahtev za sertifikaciju najkasnije do 30. maja 2024. godine do 16.00 h putem mail adrese: bfs@rrazlatibor.rs.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona 031 523 065, radnim danom od 8.00 do 16.00 časova.