Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Биомаса и привредни сектор – радионица у Бајиној Башти

О одрживој употреби биомасе и логистичким центрима за исту, разговарали смо са представницима дрво-прерађивачке индустрије, у простору Националног парка Тара у Бајиној Башти, 10. септембра 2015. Радионица је заједнички организована са пројектом „Одрживи регионални ланац снабдевања за дрвну биомасу – BioRES“ који на простору Златиборске области такође спроводи своје пројектне активности.

Имајући у виду чињеницу да су BioEn и BioRES пројекти сродни, како темом коју третирају, тако и територијом коју покривају, сматрали смо да ће заједничка организација допринети квалитетнијем и ефикаснијем раду. И нисмо се преварили. Са реномираним представницима дрво-прерађивачке индустрије, као и предствницима Националног парка и локалне самоуправе, било је више него корисно разменити информације, искуства и нова сазнања у овој, више него актуелној теми. Степен њиховог учешћа у дискусији, као и мноштво корисних повратних информација прави је показатељ да смо успели у својој намери – да окупимо релевантне субјекте у области производње дрвне биомасе, да им представимо пројектне активности, да чујемо њихово мишљење и став и на крају да обезбедимо њихову партиципацију у спровођењу наредних активности.

Посебно интересантан део презентације односио се на причу о успостављању трговинско-логистичких центара за биомасу у Србији, од којих ће један извесно бити лоциран у овој општини Западне Србије. Ову активност су детаљније појасниле колеге из SERBIO-a (Национална асоцијација за биомасу), који спроводи BioRES пројекат: Зорица Глуваков и Војислав Милијић, док је Слободан Јеротић, екстерни консултант ангажован од стране РРА Златибор кроз BioEn пројекат, говорио о: моделу уговарања снабдевања, концептима котларница са котловима за сагоревање биомасе, моделима финансирања и cost-benefit анализи.

Агенду скупа можете погледати овде.