Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Други заједнички састанак Међуопштинске радне групе

Други састанак Међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзитета Пријепоља и Бијелог Поља, формиране у оквиру ПОРАЛИСТ пројекта на основу Меморандума о разумевању потписаном између две суседне прекограничне општине, одржан је у четвртак, 30. јануара 2020. године у Бијелом Пољу.

Избором руководства овог заједничког радног тела, формализована је будућа сарадња и деловање Међуопштинске радне групе (МОРГ) у правцу интегрисаног управљања лековитим биљем у општинама Пријепоље и Бијело Поље. Небојша Жунић, члан Општинског већа општине Пријепоље, изабран је за председника, док су Јасмина Балијагић, редовни професор Биотехничког факултета и Димитрије Дуловић, туристички водич из Бијелог Поља, изабрани за потпредседнике. 

Након кратког подсећања на  претходни састанак, учесници су кроз  дискусију наставили рад на дефинисању иницијалних корака у процесу стратешког планирања, на идентификацији кључних снага, слабости, прилика и претњи у сектору лековитог биља, што ће бити основа за израду  заједничког планског документ за очување, заштиту и одрживо коришћење природних ресурса. Иако је евидентно да подручја Пријепоља и Бијелог Поља имају велике потенцијале у овој области, учесници су истакли да велики проблем представља све мањи број становника у руралним подручјима који би могли бити потенцијални сакупљачи, као и неорганизован откуп сировина.

Имајући у виду изнете проблеме, чланови тима  Института Др Јосиф Панчић, предложили су да се на наредне састанке позову успешне фирме из Србије и Црне Горе које се баве дистрибуцијом  и прерадом лековитог биља, како би пренели своја искуства и са произвођачима са ове територије разменили информације о пословању у овом сектору. Следећи састанак међуопштинске радне групе биће одржан у Пријепљу.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.