Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Eдукативно предавање за чланове Зеленог савета Бајине Баште

„Одржива употреба биомасе у функцији побољшања квалитета живота локалне заједнице“ била је тема радионице коју смо реализовали за чланове Зеленог савета општине Бајина Башта, у петак, 29. јула 2016. године. Предавање су одржали Слободан Јеротић, машински инжењер и вишегодишњи енергетски менаџер Града Шапца и Ђорђе Марић, шумарски инжењер запослен у Србијашумама.

Радионици су, поред чланова Зеленог савета, присуствовали и представници других општинских служби, ЈП Тара, Електродистрибуције, ЈП ББ Терм, цивилног друштва, као и председници месних заједница Костојевићи и Јагоштица. Сви присутни су, показало се, врло релевантни за ову тему и могу допринети њеној даљој разради и широј примени. Показало се да ће посебно изазовно бити организовати адекватан ланац снабдевања дрвном биомасом из шума до саме топлане и томе ће се морати приступити са посебном пажњом и одговорношћу, како би се изнашли најоптималнији модели у којима би локална заједница имала могућност да додатно заради од продаје сировине, а топлана имала што квалитетнију и што повољнију сировину на располагању.

Општина Бајина Башта је крупним корацима кренула ка одрживој употреби дрвне биомасе у својим системима, чиме је начинила пионирски искорак међу локалним самоуправама у Србији. Недавно усвојена одлука Скупштине општине о кредитном задужењу у износу од 250 милиона динара за замену котловског система у градској топлани, као и укључивање у пројекат BioVill којим ће се разрађивати најефикаснији модели за успостављање концепта биоенергетског села у Костојевићима, показатељ су спремности и храбрости ове општине да што пре крене путем одрживог развоја, базираног на сопственом потенцијалу.

Агенду скупа можете погледати овде.

[ngg src=“galleries“ ids=“34″ display=“basic_thumbnail“]