Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Едукативно предавање за чланове Зеленог савета у Ужицу

„Одржива употреба биомасе у функцији побољшања квалитета живота“ била је тема радионице реализоване за чланове Зеленог савета Града Ужица, у уторак, 31. маја 2016. године. Предавање су одржали Слободан Јеротић, машински инжењер и вишегодишњи енергетски менаџер Града Шапца и Ђорђе Марић, шумарски инжењер запослен у Србијашумама – ШГ Ужице. Радионици су, поред чланова Зеленог савета, присуствовали и представници других градских служби, релевантних за ову област.

На овај начин присутнима су дате смернице у ком правцу ова, све актуелнија тема, треба да буде заступљена у раду Зеленог савета и јавног сектора генерално. Такође је скренута пажња на објективне препреке које постоје унутар овог сектора, али и на мноштво заблуда и стереотипа који ову проблематику прате. Једном речју, намера организатора је била да се полазници ојачају новим знањима на ову тему и припреме за мериторно одлучивање о истој, када за то дође време.

Имајући у виду стање загађености ваздуха у нашем граду, као и раније покренуту иницијативу о изградњи нове градске топлане, мишљења смо да је радионица организована у прави час и да ће доста значити, како чланству Савета у будућем раду, тако и градским структурама у процесу доношења стратешких одлука када је реч о енергетским политикама на локалном нивоу.

Посебну пажњу је изазвала дискусија везана за развој енергетског тржишта малих модуларних система даљинског грејања, за коју стручна јавност све више верује да је најефикасији начин за решавање свеприсутног проблема аерозагађења које Ужице хронично има. БиоЕн пројекат ће наставити са организацијом сличних скупова, у намери да тему ефикасне и одрживе употребе биомасе у Златиборској области што више уведе у јавни дијалог и на тај начин допринесе транспарентнијем и равноправнијем процесу доношења енергетских одлука на локалном нивоу.

Агенду скупа можете видети овде.

[ngg src=“galleries“ ids=“35″ display=“basic_thumbnail“]