Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Novi projekat iz Programa za Dunavski region – DANUBE WOOD(s) ROUTE

Novi projekat iz Programa za Dunavski region - DANUBE WOOD(s) ROUTE

Projekat DANUBE WOOD(s) ROUTE,  odobren je za finansiranje u okviru prvog poziva transnacionalnog Programa za Dunavski region (Interreg Danube Region)  i započeo je da se implementira početkom 2024. godine. Reč je o projektu koji  se bavi socio-ekonomskim razvojem Dunavskog regiona kroz nasleđe, kulturu i  turizam. Tema projekta je valorizacija prirodnog i kulturnog nasleđa, koje se prvenstveno ogleda u bogatsvu prirodnih šumskih resursa i tradicionalne upotrebe drveta. Projekat ima za cilj uspostavljanje transnacionalne turističke kulturne rute bazirane na prirodnim  i kulturnim dobrima i baštini zemalja Dunavskog regiona, koja će dugoročno obezbediti održivo korišćenje i valorizaciju jednog od glavnih resursa  Dunavskog Regiona – bogatstvo šuma (prirodni resursi) i tradicionalnu primenu drveta u svakodnevnom životu (kulturni resursi).

Povodom početka realizacije projektnih aktivnosti, Centar za podršku poslovanju iz Kranja, organizovao je sastanak na Bledu 4. i 5. aprila. Ovaj događaj bio je prilika za upoznavanje partnera i diskusiju o aktivnostima koje su planirane u prvih 6 meseci. Na osnovu zajedničke metodologije, 17 organizacija iz 11 zemalja, dogovorile su da u narednom periodu rade na inventarizaciji resursa u svojim regionima, kako bi mapirali što više potencijalnih lokaliteta koji će naći svoje mesto na zajedničkoj turističkoj ruti.

Kako bi se upoznali sa fazama procesa uspostavljanja turističke rute, partnerima su tokom sastanka predstavljena iskustva 3 tematske turističke rute. Reč je o rutama koje promovišu žene pisce iz slovenskih zemalja (Women Writers Route), nasleđe I svetskog rata (Walk of Piece from Alps to Adriatic) i arheološke lokalitete iz rimskog doba (Putevima rimskih imperatora i dunavska vinska ruta). Pomenute turističke rute prošle su i kroz proces sertifikacije Programa kulturnih ruta Saveta Evrope,   koji je uspostavljen je 1987. godine sa ciljem da bude instrument interkulturalnog dijaloga i promoviše znanje i bolje razumevanje evropskog kulturnog identiteta.