Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Formirana Nacionalna radna grupa

Formirana Nacionalna radna grupa u okviru projekta “Od otpada ka energiji za cementnu industriju zapadnog Balkana”

U cilju okupljanja eksperata i profesionalaca koji poznaju oblast upravljanja otpadom, važeću zakonsku regulativu, strateške prioritete Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine i mogućnosti za korišćenje otpada u energetske svrhe, 12. novembra 2020. održan je prvi sastanak Nacionalne radne grupe.

Sastanak je imao hibridni format, pri čemu su se u konferencijskoj sali Regionalnog inovacionog start-up centra u Užicu okupili predstavnici grada Užica, članovi projektnog tima i Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko. On-line je prisustvovalo 11 učesnika – predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za zaštitu životne sredine, Stalne konferencije gradova i opština, Udruženja “Cementna industrija Srbije”, Opštine Kosjerić, TITAN Cementare Kosjerić, Instituta za standardizaciju Srbije i GIZ ORF Programa.

Projektom “Od otpada ka energiji za cementnu industriju Zapadnog Balkana” je predviđeno da članovi Nacionalne radne grupe, u skladu sa mogućnostima i specifičnom ekspertizom, projektnom timu pruže podršku u istraživanju tržišta, uspostavljanju dijaloga između ključnih zainteresovanih strana, analizi važeće zakonske regulative i sakupljačke mreže za različite tokova otpada, kako bi se došlo do podataka potrebnih za studiju izvodljivosti za izgradnju postrojenja za prozvodnju SRF/RDF-a.

Govoreći o istraživanju kao ključnoj aktivnosti koja treba da pokaže kakve su mogućnosti da se otpad koristi kao alternativno gorivo u cementnoj industriji, Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor, istakao je da je za ovaj proces veoma važan integralni pristup u upravljanju otpadom, čija je jedna od faza upotreba otpada kao energenta, a pre svega poštovanje principa hijerarhije upravljanja otpadom čiji je prioritet prevencija nastanka i primarna selekcija otpada.