Поводом посете експерата из Италије, у четвртак, 3.децембра 2015. године, РРА Златибор и Екоагара организују скуп на којем ће бити речи о будућим корацима у развоју традиционалних производа.
Наши произвођачи сувомеснатих и млечних производа имали су прилику да се током студисјке посете организоване почетком октобра, упознају са примерима добре праксе у брендирању локалних традиционалних производа и примени иновација у производњи шунке Сан Даниеле и сира Монтасио. Ови производи имају заштићено географско порекло и захваљујући врхунском квалитету и маркетингу веома су тражени, а њихова репутација учинила је да мали град Сан Даниеле постане познат широм света.
Да ли Златиборска пршута и кобасица имају квалитет и могу да задовоље критеријуме страних тржишта? Шта треба урадити да би и ови производи могли да се продају по неколико пута вишим ценама? Могу ли Златиборски кајмак и други традиционални производи да буду главни адут гастрономске понуде Западне Србије? Имамо ли адекватан систем подршке иинституције које могу да воде процес ? Да ли зашита географског порекла може да донесе жељене резултате?
На ова и друга питања у вези са будућим развојем наших традиционалних производа покушаћемо да нађемо одговор уз подршку експерата из Италије, који имају знање и вишегодишење искуство у развоју бренда шунке Сан Даниеле и сира Монтасио. На основу препорука и заједничких закључака, наши произвођачи и остали актери укључени у процес дефинисаће старегију развоја и даље кораке .
Агендa скупа – > agenda_smin_3_12_2015