Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Javni poziv

У оквиру реализације пројекта ПРОФИС – Промоција финансирања иновација у југоисточној Европи (Промотион оф Финанцинг Инниоватион ин Соутх-Еаст Еуропе), Регионална развојна агенција Златибор расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за учешће на такмичењу за иновације

Позив је намењен младим талентима, женама иноваторима и почетницима у бизнису који имају или су већ до одређене мере развиили своје пословне идеје и потребна им је финансијска подршка да би их реализовали. Циљ организације такмичења је припрема и разрада бизнис плана иновације и припрема за презентацију потенцијалним инвеститорима из Србије и југоисточне Европе, као и директан пласман високо оцењених иновација у други круг Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији.

1. О ПРОЈЕКТУ

Пројекат ПРОФИС се ко-финансира у оквиру Програма транснационалне сарадње југоисточне Европе (Соутх Еаст Еуропе Транснатионал Цооператион Программе) и таргетира један од највећих економских изазова у југоисточној Европи: како и колико брзо иновациони потенцијал може бити искоришћен и на који начин се може превазићи недостатак финансијских средстава. Према подацима прикупљеним кроз истраживања на територији југоисточне Европе, менаџери малих и средњих предузећа сматрају да је приступ финансијама кључни фактор за започињање бизниса, али и за развој и раст МСП сектора. Зато је циљ ПРОФИС-а развој нових капацитета и способности за вођење ране фазе финансирања иновативних пројеката.

Пројекат ПРОФИС реализује 10 партнера из 9 земаља југоисточне Европе: Аустрије, Мађарске, Италије, Румуније, Словачке, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Да би се реализовали предвиђени циљеви, кроз пројекат се организују пилот акције – национална такмичења за иновативне пројекте у свим земљама учесницама. Након селекције, победници из свих земаља учесница на пројекту ПРОФИС имаће прилику да своје идеје представе потенцијалним инвеститорима на интернационалном такмичењу које ће се одржати у Мађарској (Будимпешта) у новембру 2014. године.

2. ЦИЉЕВИ ТАКМИЧЕЊА ЗА ИНОВАТИВНЕ ПРОЈЕКТЕ

Главни циљеви организовања такмичења за иновације у оквиру овог пројекта су:

1. подршка иноваторима за креирање бизнис/инвестиционог плана са циљем да добију финасирање

2. креирање платформе за сусрете и умрежавање инвеститора и људи који имају идеје, са циљем будућих заједничких активности на регионалном и нивоу југоисточне Европе

3. повећање способности инвеститора да препознају додату вредност развијених услуга кроз конкретне пословне активности

4. повећање видљивости региона југоисточне Европе у области истраживања и иновација

5. унапређење умрежавања заинтересованих страна у југоисточној Европи са актерима за финансирање иновација

3. ЦИЉНЕ ГРУПЕ

Право учешћа на националном такмичењу за иновације имају:

1. Старт-уп фирме које се налазе у почетној фази пословања (до 2 године старости на дан објаве позива)

2. Жене иноватори и предузетнице, које су материјализовале своју пословну идеју

3. Иноватори са пословном идејом за нови производ или услугу у развојној фази

Учешће на такмичењу за иновације пружиће иноваторима са пословном идејом шансу да своју идеју припреме за рано финансирање, а старт-уп фирме и жене предузетнице добиће прилику да се повежу са потенцијалним инвеститорима и пронађу додатне изворе финансирања у циљу унапређења и проширења пословања.

4. ФАЗЕ ТАКМИЧЕЊА ЗА ИНОВАЦИЈЕ

Такмичење за иновације реализује се у 3 фазе, са циљем да се учесницима пружи подршка да додатно разраде своје пословне идеје и припреме их за презентацију на транснационлном такмичењу, на којем ће бити присутни и потенцијални инвеститори.

 

Опис активности:

ФАЗА 1.

Ø Објављивање јавног позива за подношење пријава

Ø Предселекција 20 најбољих пословних идеја

ФАЗА 2.

Ø Организација 2 тренинга за одабране подносиоце пријава (припрема бизнис плана, извори

финансирања за старт-уп)

Ø Менторска подршка за развој бизнис плана

Ø Презентација победника такмичења (избор 3 најбоље пословне идеје)

ФАЗА 3.

Ø Подучавање 3 победника/победничка тима за учешће на завршном

интернационалном такмичењу у оквиру пројекта ПРОФИС

Ø Учешће на интернационалном такмичењу за иновације са највећим потенцијалом

(представљање потенцијалним инвеститорима и пословним анђелима [1][1])

Ø Припрема свих 20 одабраних иновација из Фазе 1 за пријављивање на Такмичење

за најбољу технолошку иновацију у Србији

5. ОЦЕЊИВАЊЕ ПРИЈАВА

Предселекција достављених пријава извршиће трочлана комисија у следећем саставу:

1. Запослени у РРА Златибор који су ангажовани на пословима подршке предузетништву и приватном сектору (2 члана)

2. Екстерно ангажован експерт за развој бизниса са вишегодишњим искуством у промоцији иновација у пословању

Након затварања јавног позива, сви пријављени биће позвани да презентују своју пословну идеју, на основу чега ће комисија за евалуацију одабрати 20 пријава које ће ући у другу фазу реализације националног такмичења за иновације. Критеријуми за предселекцију 20 најбољих пријава су:

Квалитет описане пословне идеје

50 %

Презентација пословне идеје (посвећеност пословног тима /појединца реализацији идеје)

50 %

Пријаве које буду одабране у фази предселекцје, улазе у другу фазу такмичење током које ће се кроз 2 модула тренинга радити на разради бизнис плана и припреми презентација за промотивни догађај на коме ће бити одабрани победници националног такмичења.

Победници такмичења биће прва 3 набоље рангирана пословна предлога оцењена од стране евалуационе комисије. Да би се најбоље идеје припремиле за презентацију на интернационалном такмичењу, њихови планови ће бити преведени на енглески, а они добити менторску подршку за припрему презентације. Награда за победника такмичења, односно пословну идеју са највише потенцијала за даљи раст и развој, је одлазак на интернационално такмичење иновација у оквиру пројекта ПРОФИС у Будимпешти, у новембру 2014. године. Поред презентације потенцијланим инвеститорима из земаља учесница ПРОФИС-а, победнику интернационалног такмичења следи награда.

6. НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА И РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА

Пријавни образац за учешће на такмичењу за иновације који се налази на сајту РРА Златибор, потребно је доставити на е-маил адресу профис@рразлатибор.рс. Рок за доставу попуњеног пријавног обрасца је недеља, 07. септембар 2014. године до 24:00 часа. Детаљније информације можете добити на телефон: 031/523-065, 510-498.

Особа за контакт: Данијела Јандрић

[1][1] Poslovni Anđeli su fizička ili pravna lica koja individualno ili kroz vid udruživanja ulažu svoj kaptial, znanje i poslovne kontakte u razvoj poslovnih ideja najčešće sa potencijalom za brz rast. Pored kapitala, Poslovni Anđeli novoj kompaniji u koju investiraju ustupaju i svoje lično iskustvo, veštine i kontakte radi njenog prosperiteta.