Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

НАСТАВЉА СЕ ТЕРЕНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Део експертског тима из Института „Др Јосиф Панчић“, од 26. августа наставља теренско истраживање и мапирање лековитог биља на подручју општине Бијело Поље. Након ублажавања рестриктивних мера узрокованих пандемијом корона вируса  и отварања граница између Србије и Црне Горе, стекли су се услови да се настави прикупљање података о распрострањености врста лековитог биља на територији Бијелог Поља и околине.

Планирано је да током седмодневног теренског истраживања обиђу планинске пределе Бјеласице и Комова, Ђаловића клисуре, Љешнице и друге локалитете који се одликују изузетном разноврсношћу и богатством биодиверзитета и лековитих биљних ресурса. Упркос томе што је због пандемије било немогуће истараживати у пролећној фази вегетације, експерти из Института се надају да ће у наредном периоду ипак прикупити довољно података који су значајни за будуће активности које се односе на мониторинг, заштиту и одрживо коришћење лековитог биља. У другој половини септембра биће реализован још један излазак тима на терен у Црној Гори, чиме ће бити заокружено мапирање и систематизовани подаци о богатству природних ресурса.

У претходном периоду, тим из Института је у више наврата боравио на подручју Пријепоља. Обилазећи пределе на Јадовнику, Каменој Гори, Јабуци и у кањону Милешевке током пролећне и летње фазе вегетације, прикупили су податке о заступљености више стотина врста лековитих биљака. Систематизовани подаци и резултати истраживања биће доступни и на ПОРАЛИСТ платформи, која ће за неколико дана, након што се испуне технички услови и повезивање са сервером,  постати оперативна и доступна широј јавности, а наставак истраживања у Црној Гори има велики значај за комплетирање платформе, као својеврсне базе података о богатству лековитог биља у прекограничном подручју. 

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.