Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Одржана друга заједничка радионица за јачање капацитета удружења

Од 14 -16. октобра у Модричи је одржана друга заједничка радионица у оквиру пројекта прекограничне сарадње Развој типичних производа у североисточној Босни и Златиборском округу у Србији. Циљ заједничких едукативних радионица је јачање менаџмента удружења са подручја обухваћених Пројектом, у областима које су препознате као препрека даљем развоју и процесу валоризације ових производа.

Учесници су током тродневног тренинга имали прилику да се упознају са низом практичних и корисних информација у вези са управљањем финансијама. Посебно значајан сегмент посвећен је моделима за обезбеђивање средстава, јер околности намећу сталну потребу за унапређењем капацитета и увођењем нових услуга за чланове и кориснике, како би се надоместила  све теже доступна  донаторска  средстава за цивилни сектор. У том контексту и тема стратешког планирања и усвајање модела планског приступа,  јесте предуслов који ће помоћи да се удружења додатно оснаже и припреме за  остваривање својих циљева. Учесници ће у наредном периоду припремати акционе планове својих организација, а уз помоћ консултаната, Независног бироа за развој и РРА Златибор, дефинисати акциони план за 2013. годину за регионалну мрежу за развој типичних производа прекограничног подручја. Ове мреже  успостављене су у претходним фазама пројекта, чине их релевантне институције, организације и произвођачи, а заједнички акциони план допринеће да  се наставе активности на развоју и промоцији типичних производ и након завршетка Пројекта. Захваљујући заједничким активностима успостављени су контакти између произвођача и започети договори за успостављање континуиране сарадње  за којом постоји обострани интерес. 

Током боравка у Модричи, организована је посета Фрањевачком самостану у Толиси и Кули Змаја од Босне, што је веома значајно сa аспекта упознавања учесника из нашег краја са  културно–историјским знаменитостима, обичајима и традицијом Босне и Херцеговине. Посебан доживљај била је посета Удружењу Грачаничке кере из Грачанице, захваљујући коме се одржала и сачувала традиционална техника израде ручних радова – керање. Великом упорношћу, радом и креативношћу, жене окупљене у удружењу успеле су да ознаком географског порекла заштите Грачаничко керање, а активним учешћем у пројекту додатно промовишу своје производе.