Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Пети заједнички састанак међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзитета

Тема петог радног састанка међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзита, одржаног у петак, 21. августа 2020. године  електронским путем коришћењем ЗООМ платформе односила се на упознавање присутних учесника са могућностима које се пружају руралној популацији кроз коришћење различитих националних и медјународних фондова.

Током двочасовног онлине састанка учесницима су детаљно представљени фондови које ресорна Министарства пружају са циљем унапређења социо-економског положаја руралних актера. Посебну пажњу присутних привукли су новообјављени фондови у оквиру  ИПАРД ИИ Програма Европске уније као важним Инструментом за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период 2014. до 2020. године.  Недовољна одржива експлоатација природних ресурса, недостатак виших степена прераде и производа са додатом вредношћу који је евидентан на подручју обе прекограничне територије и поред значајних и разноликих потенцијала које поседују, може се унапредити коришћење права интелектуалне својине, већом репутацијом традиционалних производа у циљу очувања препознатљивог локалног идентитета. С тим у вези на другом делу састанка учесницима су презентоване могућности које се пружају руралној популацији за повећање прихода и унапређење социо-економског статуса у руралним подручјима, на основу компаративних предности територије, иновација у пласману производа и усвајању добрих пракси из окружења. 

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.