Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Подручје Бијелог Поља богато лековитим биљем, могуће отварање откупних центара

У складу са планираним активностима пројекта ПОРАЛИСТ – Протективна опсерваторија регионалног ареала лековитог биља као живе прекогранчне инфраструктуре одрживог туризма, у суботу 29. августа 2020. године у пресс центру хотела Франца одржан је тренинг за све заинтересоване са територије општине Бијело Поље.

Директор НВО Мултимедијал Монтенегро Жељко Ђукић присутнима је упутио речи добродошлице и притом изразио задовољство што је након више тренинга и едукација на ред дошла тема о организованом откупу лековитог биља. Један од закључака ПОРАЛИСТ пројекта је и да без обзира што подручје и Бијелог Поља и Пријепоља поседују велика и разноврсна богатства која су у највећој мери очувана, посебно посматрајућу север Црне Горе, што је додатно потврђено теренским истраживачким радом представника Института „Јосиф Панчић“, кључни идентификовани поблем је у незаинтересованости грађана који нису препознали интерес сакупљања и прерађивања лековитог биља.

Славољуб Тасић, члан пројектног тима Института „Јосиф Панчић“ је присутнима говорио о комерцијалним аспектима сакупљања и узгајања лековитог биља, као и о могућностима успостављања сарадње са индивидуалним сакупљачима. Тасић је сугерисао да је један од кључних задатака едукација планинарских водича, како би на адекватан начин валоризовала синергија између сектора лековитог биља и туризма и како би се кроз промоцију разноврстног и богатог биљног света и лековитог биља додала вредност нетакнутим пределима на северу Црне Горе.

У име компаније „Хербал Монтенегро“ учесницима тренинга се обратила Јелена Жижић, директорица фирме, која се од 2013. године бави откупом и делимично прерадом лековитог биља, призводњом етеричних уља, као и едукацијом сакупљача. Током вишегодишњег рада компанија је успела да формира откупне центре у Тузима, Подгорици, Даниловграду и Никшићу, у којима се врши откуп жалфије, машине (исландског лишаја), јагорчевине, липе, сремуша. Хербал Монтенегро је препознат извозник лековитог биља на тржишта Немачке и Француске, а након планираног повезивања са северним регионом и формирањем откупних центара у овим крајевима Црне Горе планирано је и ширење асортимана лековитог биља на рецимо глог, раставић, зову, имелу, вирак, иву… Као позитивне примере произвођача за регионално и европско тржиште, који могу бити пример добре праксе за Црну Гору и Србију наведени су Бугарска и Албанија.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.