Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Potpisan sporazum za IPA III finansijsku perspektivu 2021 – 2027

Potpisan sporazum za IPA III finansijsku perspektivu 2021 - 2027 i dodeljeni ugovori u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-BIH i Programa prekogranične saradnje saradnje Srbija - Crna Gora

Na Zlatiboru je 6. oktobra 2023. godine potpisan sporazum za IPA III finansijsku perspektivu u okviru koga će se realizovati Program prekogranične saradnje saradnje Srbija – Crna Gora 2021 – 2027. Sporazum u vrednosti od 8,4 mililona evra potpisali su Ministarka za evropske integracije Republike Srbije Tanja Miščević  i Njegova ekselencija ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, dok je u ime Crne Gore sporazum potpisala Milena Žižić Nacionalni IPA koordinator Ministarstva za spoljne poslove Crne Gore.

Njegova ekselencija ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da programi prekogranične saradnje pokazuju moć partnerstva u rešavanju zajedničkih izazova i jačanju veza lokalnih prekograničnih zajednica i predstvljaju putokaz ka ujedinjenoj i perspektivnoj Evropi. Ministarka za evropske integracije Republike Srbije Tanja Miščević je nevela da današnji događaj predstavlja dokaz jednog uspešnog partnerstva koji se temelji na prekograničnoj saradnji Srbije sa  Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Nakon potpisivanja sporazuma dodeljena su 23 ugovora korisnicima u okviru Programa prekranične saradnje Srbija  – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020 i Programa prekogranične saradnje Srbija  – Crna Gora 2014 – 2020 u ukupnoj vrednosti od preko 6,6 miliona evra za implementaciju projekata koji će unaprediti saradnju između zemalja u prekograničnom području.

Jedan od korisnika ugovora u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-BIH 2014 – 2020 je projekat Via Dinarica – Zelena staza iznad granica. Ukupna vrednost projekta iznosi 337.555,55 evra, od čega Evropska unija sufinansira 83.72% vrednosti, odnosno 282.594,08 evra, dok će preostali deo sredstava obezbediti partneri na projektu: Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, Udruženje Zemlja Dinarica iz Sarajeva i Opština Vareš. Aktivnosti uključuju održavanje postojećih i obeležavanje novih planinarskih i pešačkih staza uz mapiranje jedinstvenih prirodnih, kulturnih lokaliteta i pružalaca usluga u turizmu duž staze i u neoposrednoj blizini.