Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Практична едукација о ланцима снабдевања биомасом

У уторак, 22. новембра, на Тари је одржан тренинг „Управљање локалним ланцима снадбевања биомасом“ за све кључне актере у овој области, попут: шумарских стручних служби Србијашума и НП Тара, представника локалних самоуправа, топлана, приватних компанија, медија и РРА Златибор.

Тренинг је садржао теоријски део који је реализован у простору Информативног центра на Митровцу, након чега је едукација настављена на терену, тачније у самој шуми, уз практичну показну вежбу припреме, сече, обраде и извлачења стабла до привременог стоваришта. У оба дела тренинга вршена је упоредна анализа искустава Србије и Финске, коју су вршили гости са Института за природне ресурсе Финске. Трећи део тренинга је настављен у објекту копаније „Горштак“ у Бранешком пољу, која се, између осталог, бави и производњом дрвног пелета, а која намерава да постане први Логистички центар за биомасу у Региону.

Ова едукација је заједнички реализована од стране Националне асоцијација за биомасу (Сербио), ГИЗ ДКТИ Програма у Србији и Националног парка „Тара“. На истој су учешће узели и представници БиоЕн пројекта и Радне групе за биомасу Златиборске области, значајно подижући своје капацитете за адекватно бављење овом проблематиком у будућности.

Aгенду тренинга можете погледати овде.

[ngg src=“galleries“ ids=“29″ display=“basic_thumbnail“]