Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Пренос позитивих искустава у развоју здравствених програма Специјалне болнице Чигота

У складу с активностима пројекта Cross Spa, стручни тим из Специјалне болнице Чигота са Златибора је стручњацима из бања у Босни и Херцеговини, током дводневне радионице, пренео двадесетпетогодишња искуства и добру праксу у креирању и унапређењу здравствених програма.

Радионица је одржана у Бањи Aquaterm у Олову (Зеничко-добојски кантон, БиХ) 6. и 7. фебруара 2014. године. Стручни тим Специјалне болнице Чигота је изнео своја искуства у релизацији програма здравог мршављења Чиготица (за децу) и Чигота (за одрасле).

С позитивним примером из праксе упознати су запослени у бањама Aquaterm Олово, Reumal Фојница и Терме Илиџа, али и лекари – нутриционисти из ЈУ Домова здравља у Сарајеву, ендокринолози из Клиничког центра Сарајево и представници Федералног министарства здравства.

Руководиоци Чигота и Чиготица програма, др Александар Ђенић и др Снежана Лешовић су присутне упознали са проблематиком и мистеријама гојазности, школом здравог живота и значајем мултидисциплинарног лечења гојазности. Психолог Јелена Смиљанић је указала на значај ове дисциплине у лечењу гојазности код деце и одраслих, док је мр Јелена Шевкушић објаснила разлику између потребе за физичком активношћу и зависности од физичких активности. Нутрициониста дијететичар, Милица Цвијовић, упознала је партнере из БиХ са карактеристикама Чигота исхране, а виши физиотерапеут, Марица Мирковић, са значајем кинезитерапије у решавању проблема гојазности. О проблематици маркетинга и успешној промоцији ових здравствених програма искуства је изнела Маја Вермезовић из СБ Чигота. Своја искуства у кинезитерапијским и хидрокинезитерапијским програмима деце са деформитетима кичменог стуба и гојазне деце, са присутнима је поделио др Мирсад Муфтић, физијатар.

У наредним фазама пројекта, стручњаци ће, на бази двадесетпетогодишњег искутва Чиготе, осмислити програме за три бање у БиХ. Подршка која се пружа бањама кроз увођење иновативних програма омогућиће унапређење праксе и туристичке понуде пројектних подручја кроз привлачење нових корисника услуга и туриста који практикују здраве стилове живота. Крањи циљ је да све бање прекограничног подручја креирају нови заједнички туристички производ базиран на програмима здравог живота.

Реализацију радионице пратила је екипа државне телевизије БХТ1 са програмском уредницом емисије Здрав живот. Снимљени материал, заједно са мишљењима стручњака, биће део серијала о програмима здравог мршављења као посебне туристичке понуде бања обухваћених пројектом.