Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Прибој – општина пионир у употреби биомасе у Западној Србији

Топлана Прибој је почетком новембра пустила у рад котларницу у старом делу града, која за производњу топлотне енергије користи пелет, а греје неколико објеката јавне намене: Основну школу „Бранко Радичевић“, Дом Културе „Пиво Караматијевић“, Вртић „Невен“ и зграду општинске администрације. Котларница је обновљена средствима локалне самоуправе, а уз подршку Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Немачке организације за међународну сарадњу/ГИЗ. Три котловске јединице, од по 300 Кw довољне су за грејање 6.000 квадратних метара простора, а за грејање ће трошити максималних 200 т пелета.

Свечано отварање овог постројења организовано је 09. новембра у присуству представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, ГИЗ ДКТИ Програма, БиоЕн пројекта, Радне групе за биомасу Златиборске области, општине Прибој и медија. Том приликом се могло чути и да Општина планира да у наредној години започне са пројектом конверзије топланског система у новом делу града, са мазута на дрвну биомасу и да је за те намене спремна и да се кредитно задужи, при чему у томе очекује и подршку ресорног министарства.

Након свечаног отварања постројења, одржан је неформални састанак Радне групе за биомасу Златиборске области, на коме су присутни чланови, разговарали о досадашњим активностима овог регионалног тела, али и о плановима за будући период. Била је то лепа прилика да се и представници ГИЗ ДКТИ Програма увере у капацитете овог тела и да пренесу своје виђење његовог даљег рада. Иначе, Радна група је дала пун допринос у доношењу одлуке којом је општина Прибој кренула у правцу шире употребе дрвне биомасе у системима јавног грејања објеката јавне намене и у будуће ће наставити са истом праксом.

Прилог ТВ5 Можете погледати овде.