Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

РеФорце – прва консултативна радионица

У среду, 26. марта 2014. године, у хотелу Златиборска ноћ на Белој Земљи,  одржана је прва  консултативна радионица  у оквиру пројекта ReForcе – јачање улоге организација цивилног друштва у развоју заједнице и реформи јавне управе.

На консултативној радионици  учествовали су представници градова и општина  и организација цивилног друштва са  територије Златиборског и Рашког округа. Циљ ове радиноце било је упознавање релевантних актера са циљевима и активности ReForce пројекта, који је и инициран да би се унапредила сарадња између цивилног друштва и јавне управе.

Током дискусије су покренуте важне теме и питања која се тичу сарадње и комуникације јавног и цивилног сектора. Иако јавни сектор у локалним буџетима опредељује значајна средства за организације цивилног сектора, сви учесници су били сагласни у ставу да би та средства требaло користити на ефикаснији начин и да је у том контексту непоходно успоставити систем мониторинга и мерења резултата. Такође, представници оба сектора су се сложили да је за унапређење њихове сарадње неопходно организовати заједничке едукације, јер на тај начин лакше размењују информације и успостављају комуникацију. 

Говорећи о поменутим проблемима, Јелена Герезина из Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, рекла је да ће Канцеларија у законодавном и институционалном смислу учинити све како би унапредила дијалог између јавног и цивилног сектора и у том контексту највила је иницијативу за оснивање Савета за развој цивилног друштва. Такође, томе би требало да допринесе и припрема Националне стратегије за развој цивилног друштва, чија је израда започета у фебруару ове године.
У току је истраживање у 5 пилот локалних самоуправа (Ужице, Рашка, Прибој, Врање и Владичин Хан), које ће анализом планираних и утрошених средстава за финасирање организација цивилног друштва, потражити одговор на питање како се кроз пројекте за цивилни сектор доприноси реализацији стратешких планова. Након истраживања које ће садржавати препоруке за превазилажење идентификованих проблема, биће организовани заједнички тренинзи за јавни и цивилни сектор.

Пројекат ReForce финансира Европска унија у оквиру Програма подршке цивилном друштву 2012, а спроводи  Центар за европске интеграције Београдске отворене школе и Стална конференција градова и општина, уз финансијску подршку Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије. Сарадници на пројекту су Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима града Београда и Регионална развојна агенција Златибор из Ужица.

Агенду догађаја можете погледати овде. dnevni_red_konsultativna_ radionica_uzice_26_03

Прилог ТВ Лав

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA