Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Регионална конференција о биомаси одржана на Златибору

17. децембра у конгресном центру Хотела Мона на Златибору, БиоЕн пројекат је организовао Регионалну конференцију „Одржива употреба дрвне биомасе – пут ка развоју Златиборске области /како даље?/. Скуп је организован са циљем разматрања главних закључака до којих смо током реализације пројекта дошли и дефинисања даљих корака у овој, више него актуелној теми. Такође је послужио и као прилика да се учесницима из Региона, још једанпут представе пројектне компоненте GIZ DKTI прогама, које са својим активностима настављају и наредне године. Реч је о 2. компоненти  „Снабдевање биомасом“ и 3. компоненти „Ефикасно коришћење огревног дрвета у домаћинствима“.

Након уводних презентација, учесници су подељени у три групе са циљем да се теми посвете из различитих углова: угла туристичке индустрије у контексту еколошки одрживог пословања и брендирања територије, затим угла управљача и заштитара у контексту обезбеђења одрживог искоришћења овог природног ресурса и угла јавног сектора и заинтересоване индустрије који производе и троше енергију из дрвне биомасе. Закључци до којих су радне групе дошли, презентовани су на самом крају конференције.

БиоЕн пројекта завршава са својим активностима крајем јануара 2016. и већ сада пројектни тим интензивно ради на конципирању његовог наставка у наредних годину дана. Закључци са конференције и коментари њених учесника представљају значајан извор информација за концепт који је у припреми. Одличан одзив учесника и доследан рад до самог краја скупа, показатељ су зрелости коју ова тема има у Златиборској области и велики су подстрек и мотив пројектном тиму да наставе са њеном даљом разрадом.

Закључке који су донети на конференцији можете погледати овде.

Агенду скупа можете погледати овде.

ТВ прилог можете погледати овде.

Изјаве учесника Радио Луни можете преслушати овде:

[ngg src=“galleries“ ids=“39″ display=“basic_thumbnail“]