Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Студијско путовање у Словенију

Представници града Ужица, општине Чајетина и КЈП Златибор крајем септембра посетили су Словенију. Посета је имала за циљ обилазак значајних институција, а у циљу усвајања позититвних искустава у области одлагања чврстог отпада.

Представници наше делегације истовремено су боравили у Словенији са делегацијом општина Лучани, Ивањица и града Чачка који раде на реализацији сличног пројекта, те су их домаћини упознали са начином рада постројења за пречишћавање отпадних вода у Цељу, посетили су Регионални центар за управљање чврстим отпадом, топлану која користи део чврстог отпада за грејање, као и јавно комунално предузеће у Рогашко Слатини. Да су Словенци далеко одмакли у области управљања отпадом, говори и чињеница да је створена могућност коришћења отпада за грејање, односно да се само око 30% отпада одлаже на депонију. Средства из донација су уложена на најадекватнији начин, поступак рада је аутоматизован, па се у нашем региону, Словенија сматра лидером у области одлагања и селекције отпада.

Знања стечена током студијске посете биће пренета и комуналним предузећима у Ужицу и Чајетини уз дефинисање јасног циља да и наша комунална предузећа у блиској будућности функционишу по принципима као у Словенији.

[ngg src=“galleries“ ids=“111″ display=“basic_thumbnail“]