Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Студијско путовање у Штутгарт

Студијско путовање је организовано у оквиру “DKTI Programa – Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji” уз подршку Немачке организације за сарадну – GIZ, у период од 12-16.12.2016. у Baden – Virtembergu. Тема студијског путовања је Употрба растиња поред саобраћајница у енергетске сврхе.

Током путовања предвиђено је подизање капацитета представника општина које су укључене у пројекат: Град Крушевац, Општина Прибој, Општина Бајина Башта, Општина Нова Варош, Општина Нови Пазар као и представника РРА Златибор.

Учесници су посетили Министарство саобраћаја Baden – Virtemberga где су чули презентацију о “Стратегији очувања природе” која је донета са циљем да се повећа еколошка вредност растиња поред саобраћајница кроз побољшан начин одржавања.

У предузећу за одржавање аутопута Лудвигсбург представљено је функционисање предузећа које одржава 240км аутопута у тој области. Начин одржавања зелених површина око аутопута је у потпуности усаглашен са стратегијом министарства.

Студијско путовање је веома добро орагнизовано, учесници су посетили три постројења која користе биомасу са различитом власничком структуром. Когенеративно постројење у Лудвигсбургу је део Топлане која поред тог постројења поседује још 13, нека од њх раде на топлотне пумпе, гас, биомасу и мазут (ова постројења се не користе). Bauer Kompost GmbH је топлана у приватном власништву, поседује 4км сопствене мреже, и подстанице у сваком објекту који греју. Трећа топлана Scharnhauser се налзи у оквиру јавног комуналног предузећа, греје насеље које је изграђено на месту бивше војне базе. Све три топлане су сличног капацитета око 8 до 12MW, годишње потроше између 24 000 и 32 000t биомасе, свака од њих има око 1500 корисника. Потпуно су аутоматизоване, на одржавању система ради по један запослени. Учесницма је пренето искуство у изградњи система, набавци биомасе, функционисању система и проблемима са којима се сусрећу.

Представник Регионалне развојне агенције Златибор је узео учешће у студијском путовању као секретар Радне групе за биомасу.

[ngg src=“galleries“ ids=“27″ display=“basic_thumbnail“]