Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Традиција и порекло – производи са ознакама географског порекла

Конференција  Порекло и традиција – производи са ознакама географског порекла одржана је 24. априла 2012. године у Сава центру у Београду. У оквиру заједничких активности које су усмерене на промоцију, унапређење и развој традиционалних производа са ознаком географског порекла, конференцију су организовали: Агробизнис пројекат USAID, Швајцарска агенција за развој и сарадњу, Швајцарски федерални институт за интелектуалну својину, Државни секретаријат за економске послове при Министарству за економске послове Швајцарске, Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде РС, Завод за интелектуалну својину РС и консултантска агенција SEEDEV.

На скупу су учествовали  стручњаци из области заштите интелектуалне својине, примене и управљања ознакама географског порекла, представнци домаћих и страних институција за развој пољопривреде и села, туристичких организација, локалних самоуправа, произвођача, удружења, развојних институција, универзитета, амбасада,  покрета и пројеката који су активни на пољу развоја традиционалних производа, посебно оних са ознаком географског порекла. Циљ скупа био је да се још једном подвуче вишеструки значај оснаживања традиционалне проиводње, предности мрежног повезивања као успешног модела за повећање видљивости  и развој традиционалних производа на тржишту, размене информације и подстакне чвршћа сарадња свих поменутих актера.

Поздравну реч учесницима скупа упутила је Susan Fritz, директорка мисије USAID у Србији, након чега су уследиле презнтације наших институција које пружају подршку развоју традиционалне производње. Драгоцено је било чути предствнике институција из Италије и Швајцарске, које на веома успешан начин користе ознаке географског порекл аза комерцијализацију традиционалних производа.  Италија има чак 241  регистрован производ са ознаком географског порекла, што представља 1/5 од укупног броја регисторваних производа на нивоу јединственог ЕУ  регистра. Ramona Cattneo из Удружење произвођача из Швајцарске које брине о маркетингу и промоцији чак 28 производа са ознаком географског порекла, представила  је искуства из  успешних  промотивних кампања које су до сада реализоване.

Истичући неопходност  сарадње између свих актера из јавног и приватног сектора, директор РРА Златибор је говорио о искуствима и партнерствима  која су успостављена кроз реализацију Програма развоја приватног сектора и пројекта Развој типичних производа у у североисточној БиХ и Златиборском округу у Србији, које агенција тренутно  спроводи.

К