Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Upoznavanje medija sa projektom

Upoznavanje medija sa projektom

Prva prezentacija projekta „Od otpada ka energiji za cementnu industriju Zapadnog Balkana“ održana je 29. juna 2021. Osim najvažnijih informacija o projektu, predstavljene su i teme: upotrebe otpada kao alternativnog goriva, uticaj na životnu sredinu i koristi za lokalnu zajednicu, proces kosagorevanja otpada, kao i primeri korišćenja otpada kao alternativnog goriva u evropskim zemljama.

„Ovaj projekat bi trebalo shvatiti ne kao zagovarnaje za neke kompanije da zarade novac, već kao jedan od načina rešavanja problema otpada. Činjenica je da Deponija „Duboko“ ove godine završava svoj kapacitet za prijem novih količina otpada. Vlada je intervenisala i počeli su pre nekoliko dana radovi na proširenju, ali to će imati kraj. Deponija je otvorena pre desetak godina, njen rok je istekao i sada je ostao problem“, rekao je na početku obraćanja Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor.

Nove energetske mogućnosti kojima se bavi projekat „Od otpada ka energiji za cementnu industriju zapadnog Balkana”, zainteresovale su ne samo lokalne regionalne medije koji su objavili izveštaje u udarnim terminima programa , već i najstariji dnevni list u ovom delu Evrope.

Članak u “Politici” naslovljen “Otpad sa deponija, gorivo za cementare” ističe cilj “da se u zemljama zapadnog Balkana, koje teže da uđu u EU, usvoje evropski standardi u oblasti zaštite životne sredine i uspostave ekonomski održivi i bezbedni sistemi za sakupljanje i odlaganje otpada. Održivo rešenje upravo je i korišćenje različitih vrsta otpada u cementnim pećima. Taj proces poznat je odranije i dokazano efikasan u smanjenju korišćenja fosilnih goriva i troškova proizvodnje”, ističe “Politika”.

Novinaru ovog uticajnog lista bili su interesantni podaci da u državama zapadne Evrope cementna industrija uveliko koristi alternativna goriva: u Austriji (devet fabrika cementa) to je praksa još od 1996, u Sloveniji je fabrika cementa „Anhovo” pretprošle godine iskoristila preko 108.000 tona alternativnog goriva, u Nemačkoj se 70 odsto energije dobija iz alternativnih izvora…

“Što se tiče Srbije, navodi se da sistem upravljanja otpadom nije na zavidnom nivou, te da je 2018. godine od 2,3 miliona tona otpada reciklirano samo tri odsto. Piše i da cementara u Popovcu tretira različite vrste otpada. „Lafarž” i „Moravacem” imaju dozvole za korišćenje otpada kao alternativnog goriva, a kosjerićka „Titan cementara” planira da na ovaj način zameni 24 odsto fosilnih goriva.

Na predstavljanju pomenutog projekta u Regionalnom inovacionom centru u Užicu predočeno je izlaganje prof. dr Branimira Jovančićevića sa Hemijskog fakulteta u Beogradu o procesu kosagorevanja otpada i važnosti dobijanja toplotne energije. Pomenut je, uz ostalo, podatak prof. dr Nemanje Stanisavljevića sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka da je u fabrikama cementa u Srbiji od 2006. do 2014. kao alternativno gorivo korišćeno gotovo 210.000 tona otpada, te zaključak da bi značajan broj preopterećenih deponija kod nas i naša država imali velike koristi od značajnog korišćenja alternativnih goriva u cementnoj industriji”, zaključuje “Politika”.