Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Завршна конференција пројекта „Отпад није смеће“

У среду, 28. јануара 2015. године у библиотеци Љубиша Р. Ђенић, одржана је завршна конференција пројекта „Отпад није смеће. Конференцији је присуствовало преко педесет званица које су чинили представници локалних самоуправа града Ужица, општина Чајетина, Лучана, Ивањице и града Чачка, као и представници јавних предузећа партнерских локалих самоуправа.

У уводном делу конференције поздравне речи присутнима су упутили Арсен Ђурић, директор ТО Златибор; Јелена Васовић Вићовић, члан градског већа Ужица; , Мирјана Радивојчевић, директор ЈКП Биоктош, Оливер Ристановић, руководилац КЈП Златибор;  Славко Лукић, РРА Златибор. Овом приликом су истакли значај пројекта у погледу унапређења управљања отпадом у општини Чајетина и граду Ужицу. Такође, представљени су и планови за наредни период који ће допринети одрживости пројекта, а тичу се наставка рада на заштити животне средине кроз одлуке које буду доносили у својим локалним самоуправама, али и будућег аплицирања за различита донаторска средства.

Презентације о резултатима пројекта одржали су Александар Тасић и Бојана Божанић, координатори пројекта за Ужице, односно Чајетину, али и Зорица Милосављевић, члан Удружења наставника Опстанак. Координатори су навели да све планиране активности на пројекту су и реализоване, тј. да је успостављањем инфраструктуре у Чајетини започето са примарном селекцијом отпада, док је у Ужицу грађанство и ЈКП Биоктош укључено у поступак компостирања и употребе компоста, као и да се набавком опреме кренуло са употребом зеленог отпада за израду дрвене сечке која ће се користити као алтернативни извор енергије.

Госпођа Милосављевић своју презентацију је посветила одржаним едукацијама за децу школског узраста, наставнике, васпитаче, али и представнике локалних самоуправа, менаџера и техничког особља комуналних предузећа. Њима је представљен значај адекватног управљања комуналним отпадом и последице прекомерног депоновања отпада.

Иначе, пројекат „Отпад није смеће“ који је реализован у претходних годину дана финансиран је средствима Европске уније у износу од 160.190€ у оквиру програма EU Exchange4 који реализује Стална конференција градова и општина. Партнери на пројекту су град Ужице, општина Чајетина, ЈКП Биоктош, КЈП Златибор и Регионална развојна агенција Златибор.

Чланак са портала ZOOMUE можете прочитати овде.

Прилог ТВ Лав

[ngg src=“galleries“ ids=“86″ display=“basic_thumbnail“]