Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Златарска сиријада

У селу Божетићи у Новој Вароши у уторак,  28.08.2012. одржана је 17. Златарска сиријада која је  ове године била значајно посећенија него ранијих година. Посебно значајно је што је Златарски сир представљен у новој амбалажи и под новим логотипом.

РРА Златибор је кроз Програм развоја приватног сектора који финансира Швајцарска Влада преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу ,· била ангажована на креирању визуелног идентитета Златарског сира.· Додатну подршку у организацији овогодишње Сиријаде, ·РРА Златибор је пружила кроз обезбеђивање штандова урађених кроз пројекат прекограничне сарадње Развој типичних производа у североисточној Босни и Златиборском округу, који финансира Европска унија. На штандовима су уз Златарски сир били изложени и други традиционални производи овог краја.

Пре две године започет је процес заштите географског порекла Златарског сира који води Организација SEЕDEV. Од 76. најзначајних прехрамбених производа из целе Србије влада Швајцарске је изабрала Златарски сир међу три производа за које је одобрила финансирање заштите што довољно говори о квалитету и значају Златарског сира. Елаборат о заштити је у завршној фази и биће предат Заводу за заштиту интелектуалне својине до краја ове године.

Један од услова да Златарски сир пронађе пут ка потрошачима и заузме место у свакодневној потрошњи је стандардизација паковања, која уз заштиту ознаке имена географског порекла, сиру додаје вредност и отвара могућност за улазак на нова тржишта: специјализоване трговине, минимаректи, малопродајне мреже. Уз подршку Програма развоја приватног сектора, за  удружење  „Увачка река млека“  креиран је визуелни идентитет Златарског сира кроз дизајн логоа, етикете и амбалаже. Овај поступак доприноси свеукупном квалитету Златарског сира, повећању његове вредности и отварању нових пословних могућности које ће у блиској будућности додатно тржишно валоризовати овај производ и повећати приходе произвођачима.