Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Почетна конференција пројекта „Рециклажом текстила до одрживих решења“

У Скупштинској сали Града Ужица, у уторак 10. јуна, одржана је Почетна конференција пројекта „Рециклажом текстила до одрживих решења“, који партнерски реализују Удружења „Женски центар Ужице“ и „СОС телефон за жене и децу жртве насиља Никшић“,  две Националне службе за запошљавање – Филијала Ужице и Биро рада Никшић заједно са Регионалном развојном агенцијом Златибор из Ужица.

Конференција је послужила за званичну промоцију пројекта, који је формално стартовао 11. априла и реализоваће се у наредних 15 месеци. У уводном делу, присутнима су се обратили: представник Заједничког техничког секретаријата Прекограничног програма Србија – Црна Гора, гдин Горан Пребирачевић; члан Градског већа Ужица, задужен за омладину, бригу о породици и међурегионалну сарадњу, гдин Бранко Гавриловић; председница женске одборничке групе, гђа Данијела Васиљевић; председница УО Удружења „Женски центар“, гђа Радмила Гујаничић; координаторка Удружења „СОС телефон“, гђа Наташа Међедовић; представник Националне службе за запошљавање – Филијале Ужице, гдин Радољуб Шуњеварић и директор РРА „Златибор“, гдин Славко Лукић. У радном делу конференције, своје презентације су имали: гдин Милош Радојевић, менаџер пројекта,  који је говорио о пројектним резултатима, затим гђа Радмила Гујаничић, која је ставила акценат на улогу жена у економском развоју заједнице, потом гђа Марина Туцовић, сарадница на пројекту, са освртом на улогу текстила  у одрживом развоју и на крају гђа Ана Ђокић, представница Удружења Дистрофичара Златиборског округа, која се присутнима обратила са темом улоге текстила у инклузивном друштву.

Сви говорници су сложни у оцени да су рециклажа и поновна употреба текстила одличан пример како се одрживим приступом управљању сировинама могу побољшати услови живљења локалних заједница. Овај пројекат остварује интерсекторски утицај, како на сегмент социјалне заштите, тако и на сегмент економског оснаживања угрожених категорија становништва, као и на сегмент заштите животне средине. Управо су то три стуба одрживог развоја која овај пројекат чине посебно важним за две локалне заједнице у којима се спроводи.

На крају званичног дела, организатори су уприличили и пригодну изложбу предмета од редизајнираног и рециклираног текстила, коју су припремили матуранти Уметничке школе из Ужица, заједно са својим професоркама Иваном Стаматовић и Татјаном Јовановић.

Агенду догађаја можете погледати овде.

Прилоге са догађаја можете погледати на следећим линковима: tanjug.rs, zoomue.rs, b92.net, akter.co.rs, radioluna.rs.

[ngg src=“galleries“ ids=“118″ display=“basic_thumbnail“]