Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Званично отварање Центра за рециклажу у Ужицу

У Ужицу је данас у присуству бројних гостију, званично отворен Центар за рециклажу текстила, настао као резултат вишегодишњих напора које Удружење Женски центар предузима у циљу економског оснаживања жена, промоције женског стваралаштва, креативности и бриге о заједници. Просторије Центра су адаптиране и адекватно опремљене захваљујући пројекту Рециклажом текстила до одрживих решења, који је финансиран средствима Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора. У радионици Центра планирано је покретање мини производње предмета од употребљеног текстила и запошљавања 10 жена које су кроз исти пројекат стекле потребне вештине.

Како би се капацитети Центра искористили на најбољи могући начин, Регионална развојна агенција Златибор је у сарадњи са Уметничком школом из Ужица и креаторком бренда СУПЕРХЕРОИНА цура фина,организовала такмичење на којем су ученици креирали идејна решења за сувенире од текстила. Идеја за коришћење употребљеног текстила за промоцију туристичких потенцијаларегије Западна Србија, део је активности пројекта СМАРТ ИННО који РРА Златибор спроводи у оквиру ИПА Јадранског програма прекограничне сарадње. Намера организатора догађаја била је да се удруживањем два европска пројекта остваре већи домети и ова социјално и еколошки одговорна идеја испромовише на квалитетнији начин.

Свечано отварање Центра искоришћено је и за обележавање Дана жена, 8. марта као симбола борбе за економска, радна и политичка права жена, са посебним освртом на значај улоге текстилних радница у тој борби.

Прилог ТВ Лав

[ngg src=“galleries“ ids=“72″ display=“basic_thumbnail“]