Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

2. седница Радне групе за биомасу

Непуних месец дана од конституисања, Радна група за биомасу Златиборске области је одржала 2. редовну седницу у Хотелу Пожега у Пожеги. Седница је одржана након завршетка другог дана Конференције „Разговори о животној средини и климатским променама“ коју је организовала Београдска отворена школа.

Намера нам је била да члановима Радне групе омогућимо прилику да чују примере добре праксе из ових области, посебно јер су тесно везани за тему дрвне биомасе. Излагања Александра Мацуре из РЕС Фондације, Мирка Поповића из БОШ-а, Горана Васића, директора Гаранцијског фонда АП Војводине, Жељка Зечевића из Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас и Саше Василића, председника Скупштине општине Прибој, истовремено и председника наше Радне групе, била су више него добар увод за седницу која је уследила.

Чланство је разматрало измене и допуне Закона о шумама, које су недавно ступиле на снагу, а које у значајној мери мењају ситуацију у овој области на боље. Стога је било веома важно да се чланство са њима упозна и о њима продискутује. Поред овога, Радна група је разматрала и донела закључак да се релевантним и ресорним органима Републике Србије упути захтев/предлог да у буџету Републике Србије за 2016. годину предвиде финансијски подстицај за локалне самоуправе које планирају реализацију пројеката искоришћења дрвне биомасе у системима даљинског грејања. Захтев је формулисан на самој седници и као такав ће бити прослеђен на релевантне адресе што је пре могуће.

На седници је договорено да се Регионални догађај који је планиран у оквиру BioEn пројекта одржи 17. децембра на Златибору. Наредно заседање Радне групе је предвиђено за јануар 2016. године.

Агенду седнице можете погледати овде.