Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

АРЕА научни парк из Трста домаћин 5. састанка и Саветдавног одбора SHIPmEnTT пројекта

АРЕА научни парк  из Трста био је домаћин 5. састанка партнера SHIPmEnTT пројекта, који је одржан од 18-20. фебруара 2020. године. Састанак је искоришћен и за организацију треће студијске посете која је имала за циљ да подигне капацитете партнерских организација у контексту иновација, повезивања науке и приватног сектора, примени иновација итд. АРЕА је први научни парк у Италији основан 1978. године, и као кључна институција у регији Фриули-Венеција-Ђулија подстиче везе између јавен администрације и приватногс ектора, подржава националне и међународне иницијативе и јача територијални развој. Своје активности спроводи у 2 кампуса, који имају преко 2.600 запослених, и поред лабораторија и других капацитета за научно истраживачи рад, обезбеђује пословни простор и друге услуге за 52 иновативне фирме.

Након упознавања са активностима АРЕА научног парка, организован је први састанак Саветодавног одбора пројекта, који чине представници институција и организација из АДРИОН региона које су релевантне за питања интелектуалне својине и подршке МСП сектору, као кључним темама овог пројекта.  РРА Златибор је након представљања резултата пилот акција које су спроведене у свих 8 земаља које учествују у пројекту, са представницима Придружених партнера покренула дискусију на тему права интелектуалне својине у функцији повећања конкурентности фирми, током које се разговарало о кључним изазовима са којима су се SHIPmEnTT партнери суочавали приликом организације радионица, тренинга и подршке 1:1 у оквиру пилот акција. Циљ овог састанка је да се са релеватним актерима креирају препоруке које ће бити инкорпориране у SHIPmEnTT стратегију и као такве предочене доносиоцима одлука у земљама учесницима пројекта, како би нашле место и у националним стратешким документима. Завод за интелектуалну својину РС и Иновациони центар Машинског факултета су као придружени партнери РРА Златибор, дали значајан допринос у формулисању препорука и пренели практична искуства у вези са регистрацијом права интелектуалне својине. Следећи састанак Саветодавног одобора биће одржан у склопу завршног догађаја пројекта, када ће бити представљена и SHIPmEnTT стратегија и кључни резултати имплементације пројекта.

Другог и трећег дана одржани су састанци Надзорног и Техничког комитетеа пројекта, на којима се говорило о реализованим активностима и плановима за наредни период, с обзиром да је пројекат продужен до краја јуна ове године. SHIPmEnTT платформа је постала оперативна и као таква доступна свим заинтересованим посредничким организацијама и  фирмама, као алат преко кох+јег се могу информисати о правима интелектуалне својине и потенцијалним изворима финансирања https://support2finance.kne.it/ramolp/en/shipmentt/showroom/).

У припреми је и SHIPmEnTT Showroom, који ће бити база пројектних идеја иновативних фирми из АДРИОН региона и омногућити им да преко платфоме дођу до потенцијалних инвеститора или научно- истраживачких институција, умреже се и остваре сарадњу на међународном нивоу.

На састанку је потврђено и учешће SHIPmEnTT пројекта у Blue Growth кластеру пројеката, преко којег ће се партнери наставити са активностима подршке како посредничким организацијама, тако и приватном сектору.