Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Пројекат SHIPmEnTT на 5. Форуму о интернационализацији пословања

У оквиру Форума о интернационализацији пословања који 7-8.новембра организује Развојна агенција Републике Српске, у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и Европском мрежом предузетништва, РРА Златибор је као учесник представила актуелни пројекат који спроводи у оквиру ADRION програма. Првог дана Форума, на панелу „Подршка МСП кроз ЕУ фондове – искуства и изазови“, директор Славко Лукић је говорио о значају подршке која је МСП сектору доступна кроз SHIPmEnTT и сличне пројекте.

Како би се на путу евроинтеграција  привреда припремила за излазак на друга тржишта, потребно је успоставити  чвршћу сарадњу приватног и јавног сектора и подићи капацитете за коришћење доступних средстава. О искуствима и систему подршке у ЕУ, говорила је Јасна Мак из Развојне агенције Марибора, презентујући новоуспотављени систем за подршку бизнис сектору Slovenian Business Point. Небојша Бонџулић, учесник панела из фирме Pankomerc из Пожеге, истакао је пример кластера West Metal Group,  преко којег су фирме металске индустрије конкурисале за средства из различитих фондова, организовале заједничке наступе на међународним сајмовима и реализовале значајне послове.

Другог дана Форума, организовани су Б2Б сусрети, за које су фирме и посредничке организације могле да се пријаве преко портала на сајту Форума.  Фирме из Златиборског округа, односно 5 чланица кластера које су укључене у активности SHIPmEnTT-а, имале су прилику да успоставе контакте са фирмама из региона и започну преговоре о новим пословима и сарадњи. Поред приватног сектора, Форум је окупио и значајан број организација за подршку бизнису, истраживачких и научних институција, што је веома значајно у контексту  реализације иновативних пројекта, интернационализације и повећања конкурентности приватног сектора.